FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 14. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

YOKOHAMA - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u Yokohami svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu poručio da ratifikacija novog sporazuma o redukciji nuklearnog naoružanja (Novi START) ima apsolutni prioritet i naglasio da s Rusijom, bivšim neprijateljem iz doba Hladnog rata, njegova zemlja sada blisko surađuje na mnogim pitanjima. "Ponovio sam svoju predanost da se START ratificira do kraja mandata postojećeg saziva Kongresa i poručio sam zastupnicima da je to apsolutni prioritet", rekao je Obama novinarima nakon sastanka s Medvedevom na marginama summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), javlja Reuters. Obama se žuri da ratificira sporazum prije nego što novi saziv Kongresa, nakon izbora u studenome na kojima su njegovi demokrati pretrpjeli težak poraz, održi konstitutivnu sjednicu u siječnju. Istaknuvši da je Rusija bila "odličan partner" u nizu pitanja važnih za Sjedinjene Države, Obama je rekao da je s Medvedevom razgovarao i o mogućem gruzijskom vetu na rusko članstvo u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO). Članice WTO-a ne mogu staviti veto na prijem nove članice iz političkih razloga, ali Gruzija žele da njezini carinici budu na vanjskim granicama Abhazije i Južne Osetije, dviju odmetnutnih pokrajina koje su nakon gruzijsko-ruskog rata 2008. godine, proglasile neovisnost, a Rusija ju priznala. Službena Moskva uvjerena je da Washington može utjecati na Tbilisi kako bi odustao od svojih zahtjeva.

YOKOHAMA - Čelnici 21 zemlje Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma (APEC) svoj su summit u Yokohami završili u nedjelju pozivom na stvaranje azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine, javljaju agencije. U završnoj deklaraciji navodi se da su čelnici odlučili slijediti svoj cilj stvaranja azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine i podržali američki prijedlog stvaranja trans-pacifičkog partnerstva, piše dpa. "Gospodarstva APEC-a sada su povezanija i integriranija nego ikada. Liberalizacija trgovine i dalje će biti glavni pokretač razvoja azijsko-pacifičke regije", navodi se u deklaraciji. U završnoj izjavi navodi se da su šefovi država ili vlada APEC-a suglasni da će se suzdržati od umjetnih devaluacija valuta i približiti se tržišno uvjetovanim tečajevima. Odlučeno je također da će lideri APEC-a sastaviti prvu regionalnu strategiju razvoja do 2015. godine. U sastavu APEC-a tri su najveće svjetske ekonomije, američka, kineska i japanska, a zemlje toga foruma stvaraju više od pola svjetskog BDP-a i sudjeluju u 44 posto svjetske trgovine. No, sve razlike između razvijenih i brzo rastućih gospodarstava koji su došle do izražaja na nedavnom summitu skupine G20 ponovile su se i na Azijsko-pacifičkom summitu. Washington i Peking ostali su pri svojim stavovima u vezi s trgovinom i valutnim tečajem. SAD i Kina međusobno se optužuju da štete međunarodnoj trgovini. Washington smatra da je juan podcijenjen što pogoduje kineskom izvozu, dok Peking tvrdi da politika Federalnih rezervi ima za cilj oslabiti dolar kako bi se ojačao američki izvoz i upozorava na protekcionizam, navodi Reuters.

ATENA - Više od 9 milijuna Grka pozvano je u nedjelju na drugi krug lokalnih izbora, koji će biti vrlo tijesni u dvama najvećim gradovima Ateni i Solunu, i koji se doživljavaju gotovo kao referendum za socijalističku vladu i njezine stroge mjere štednje u borbi protiv ekonomske krize. U prvom krugu izbora socijalisti su osvojili dva guvernerska položaja u 13 grčkih regija, a još su u pet ostvarili relativnu većinu. Osim u 11 regija u kojima nije bilo pobjednika u prvom krugu, birači će danas odlučivati i o čelnicima u 221 od 325 grčkih gradova i općina. Vrlo tijesna borba očekuje se važnim regijama Atici, u kojoj se nalazi Atena i 30 posto stanovništva Grčke, Peloponezu te u trima velikim gradovima Ateni, Solunu i Pireju, u kojima vladajućem PASOK-u opasno prijeti oporbena Nova Demokracija. Grčki premijer George Papandreu je uoči prvog kruga izbora najavio da će raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore ako njegovi vladajući socijalisti pretrpe težak poraz na izborima i ako ne dobije mandat za provedbu oštrih mjera štednje, smanjenja proračunskog manjka i strukturalnih reforma dogovorenih s EU-om i MMF-om u svibnju ove godine. Prvi službeni rezultati se očekuju oko 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, navodi ministarstvo unutarnjih poslova, a zbog mjera štednje neće biti izlaznih anketa.

CHICAGO - Donedavni šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel službeno je u subotu navečer objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Chicaga. Emanuel je 1. listopada odstupio s drugog najvažnijeg položaja u Bijeloj kući kako bi se pripremio za izbore za čikaškog gradonačelnika, položaj koji dugo želi. Izbori će biti 22. veljače i Emanuel se nada da će na njima pobijediti i zamijeniti sadašnjeg prvog čovjeka grada Richarda Daleyja. "Zato što volim ovaj grad, grad iz kojeg je moja obitelj, grad u kojem sam rođen, želim se boriti za njegovu bolju budućnost i zato objavljujem kandidaturu za gradonačelnika", rekao je Emanuel. "Samo me prilika da budem šef osoblja Baracka Obame odvojila od Chicaga, a samo me prilika da budem njegov gradonačelnik odvojila od predsjednika", poručio je. S 2,9 milijuna ljudi, Chicago je treći po veličini američki grad, a trenutačno je suočen s proračunskim manjkom od 655 milijuna dolara. Nezaposlenost iznosi 10,6 posto. Emanuel, dugogodišnji washingtonski 'insider' i bivši savjetnik predsjednika Billa Clintona, smatra se zaslužnim za mnoga Obamina ostvarenja u unutarnjoj politici, uključujući i 814 milijarda dolara vrijedan paket pomoći posrnulom gospodarstvu, te provedbu zdravstvene reforme.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙