FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 13. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SISAK - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je na Terminalu Jadranskog naftovoda (JANAF) u Sisku, puštajući u probni rad dva novoizgrađena spremnika, izjavila da je Vlada donijela akcijski plan otklanjanja prepreka ulaganjima u Hrvatsku, jer je ustanovljeno da za neke projekte postoje velike prepreke, te se Vlada uhvatila u koštac s tim izazovom. "Taj plan se počeo provoditi, očekujem od svih koji su dužni provoditi ga, da ga provode. Oni koji se tome budu odupirali na bilo koji način, svakako neće moći biti u sustavu koji se ukupno gledajući zove Vlada Republike Hrvatske", rekla je premijerka Kosor. Podsjetila je da je Vlada predstavila program od 30-ak velikih investicijskih projekata i iznijela očekivanje da će se, ako se bar jedna trećina tih projekta realizira u sljedećoj godini, Hrvatska imati znatno veći gospodarski rast od onoga što se danas predviđa. Najavila je da će do kraja godine biti raspisan javni natječaj za hidrocentralu vrijedan 125 milijuna kuna, radit će se treći blok Termoelektrane Sisak vrijedan 220 milijuna eura. U 2011. raspisat će se javni natječaji za još dva velika energetska projekta.

OSIJEK - HSLS na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno, a nakon izbora ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om, kazao je predsjednik te stranke Darinko Kosor danas u Osijeku na konferenciji za novinare prije stranačkog programskog skupa. Kosor je naglasio kako će ta stranka do kraja godine održati programske skupove u svim izbornim jedinicama te da će biti spremna za izbore koji se trebaju što prije održati kako bi se prekinula agonija koja u Hrvatskoj predugo traje. Izvijestio je da će HSLS 20. studenog održati u Zagrebu skup na kojem će sudjelovati 2400 delegata HSLS-a. "Cilj nam je osnažiti liberalnu opciju u Hrvatskoj, jer se pokazalo da ni lijevi ni desni danas nisu u stanju izvesti Hrvatsku iz teške krize u kojoj se nalazi", rekao je. Govoreći o prijedlogu proračuna, kazao je kako je više nego siguran da nema šanse da BDP sljedeće godine raste 1,5 posto kako tvrdi premijerka Kosor, već naprotiv da se može očekivati daljnji pad. "Nelogično je da ministar financija Đuro Popijač i predsjednica Vlade Jadranka Kosor imaju različite stavove o tom pitanju, a što sve skupa govori da sadašnja vlast ne može izvesti Hrvatsku iz krize", rekao je.

OSIJEK - Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan, pozvao je danas Vladu Republike Hrvatske da podnese ostavku te da se što prije održe parlamentarni izbori, budući da je "Hrvatska na rubu bankrota, gospodarstvo u kolapsu, a sve mjere koje Vlada poduzima ne daju rezultate već naprotiv Hrvatsku sve dublje vuku u ponor". Posebno je na konferenciji za novinare istaknuo kako je "sramno i zabrinjavajuće što Vlada i pregovarački timovi za ulazak Hrvatske u EU skrivaju od javnosti sve što je do sada dogovoreno i s kakvim predznakom Hrvatska može očekivati ulazak u EU". Dodao je kako nije svejedno kako se pregovori vode i što nas čeka kada uđemo u EU. "Hrvatskom demokratskom savezu Slavonije i Baranje itekako je stalo da Hrvatska uđe u Europsku uniju, ali ne želimo uzalak uz tajne i nejasnoće", rekao je Šišljagić, dodavši kako je bolje da odgodimo ulazak do trenutka kada Hrvatska bude spremna odgovoriti izazovima i postane istinski ravnopravna članica europske obitelji. Ideju vladajuće stranke da se parlamentarni izbori održe 2012. ocijenio je zabrinjavajućom, jer, kako je rekao, "do tada Hrvatska će biti potpuno upropaštena".

PULA - Štrajkaški odbor "Glasa Istre" odlučio je danas da se u ponedjeljak u sedam sati ujutro prekida štrajk radnika Glasa Istre, priopćila je danas glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin. Nakon što je Uprava "Glasa Istre novine" dostavila dopis u kojem predlaže termin za nastavak pregovora oko kolektivnog ugovora u srijedu, 17. studenoga, štrajkaški odbor je danas odlučio da u ponedjeljak, 15. studenog u sedam sati nastupa prekid štrajka. "Radnici u ponedjeljak započinju sa svojim radom, te će prvi broj pravog Glasa Istre izaći u utorak", priopćio je sindikat koji je prihvatio termin koji je Uprava predložila za kolektivne pregovore u nadi da će ovog puta, kako se navodi u priopćenju "Uprava zaista pregovarati, a ne kao do sada, opstruirati pregovore". "I dalje ćemo inzistirati na ostvarenju onih ciljeva zbog kojih je i štrajk pokrenut, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora koji će jamčiti radnička i profesionalna prava", rekla je sindikalna povjerenica Jerin.

VINKOVCI - Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika nad sedmoricom ranjenih i zarobljenih pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci 2. svibnja 1991. u prijeratnom Borovu Selu a današnjem Borovu, policija je uhitila i sinoć privela hrvatskog državljanina u Istražni centar Županijskog suda u Vukovaru, a protiv trojice hrvatskih državljana i jedne osobe neutvrđenog državljanstva podnijela kaznenu prijavu, izvijestili su policija i državno odvjetništvo na konferenciji za novinare. Za četiri osobe, protiv kojih je podnešena kaznena prijava, policija je raspisala potrage jer su nedostupne i trenutačno se ne nalaze na području RH, kazao je načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić. Prema njegovim riječima, za jednom od nedostupnih osoba 2006. raspisana je međunarodna tjeralica zbog izbjegavanja kaznene odgovornosti s obzirom da je zbog počinjena ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Vukovarsko-srijemske županije pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest godina dok je za drugom 2008. raspisana potraga radi postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno dijelo ratnog zločina protiv civilnog stanovnštva na području Osiječko-baranjske županije.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙