FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktualne novosti sa ZSE

Autor: neba
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Aktualne novosti vezane uz poslovanje kompanija čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi:

T-HT: u devet mjeseci prihodi pali 3,2 posto

Prihodi T-Hrvatskog Telekoma bili su u prvih devet mjeseci ove godine za 3,2 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju, te su iznosili 6,32 milijarde kuna, priopćeno je danas iz te telekomunikacijske kompanije.

Neto dobit kompanije pala je istodobno za 15 posto, na 1,48 milijardi kuna, što je rezultat kretanja EBIT-a i znatno manjih neto financijskih prihoda, kao rezultat manjih kamatnih stopa i jednokratnog učinka od 32 milijuna kuna u vezi s društvom HT Mostar.

"Snažan rast širokopojasnih usluga i IPTV-a te dobri rezultati Combisa pridonijeli su sporijem padu prihoda, koji je i dalje pod utjecajem recesije. Nastavljamo postizati dobar napredak po pitanju zaštite marže kroz niz mjera za smanjenje troškova, uključujući, primjerice, smanjenje troškova stjecanja korisnika. Kao rezultat navedenih ušteda i drugih kretanja, kao što su veći prihodi od roaminga nego što se očekivalo, Grupa sada očekuje da će EBITDA za cijelu godinu biti na razini iz 2009. godine", kaže Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor, u komentaru rezultata.

Doprinos Combisa poslovanju T-HT-a iznosi 110 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima, a prihodi T-HT-a smanjili su se za 4,8 posto bez utjecaja Combisa.

Ako se izuzmu doprinos Combisa i učinak naknade od 6 posto na usluge u pokretnoj mreži, prihodi Grupe manji su za 3,4 posto.

Kontrola troškova poslovanja ublažila je eroziju marže. EBITDA se u proteklih devet mjeseci smanjila za 6,4 posto, na 2,85 milijardi kuna, uz maržu od 45,2 posto, navodi se u priopćenju T-HT-a.

Dobit iz redovnog poslovanja (EBIT) smanjila se za 5 posto, na 1,87 milijardi kuna.

Nekonsolidirani prihodi T-Coma smanjili su se za 3 posto, odnosno 113 milijuna kuna. Kao i u ranijim razdobljima, očekivani pad prihoda od nepokretne telefonije od 8,9 posto, na 1,74 milijarde kuna, neutraliziran je velikim povećanjem prihoda od internetskih usluga od 19,9 posto, na 1,016 milijardi kuna te

doprinosom Combisa.

U T-Mobileu su se nekonsolidirani prihodi smanjili za 8,9 posto, na 2,94 milijarde kuna, pri čemu posebna naknada na usluge u pokretnoj mreži predstavlja znatan odljev prihoda u iznosu od 124 milijuna kuna.

Ukupni troškovi redovnog poslovanja T-HT-a smanjili su se za 3,3 posto, odnosno za 125 milijuna kuna, na 3,62 milijarde kuna, što je rezultat stroge kontrole troškova nakon restrukturiranja Grupe te manjih troškova u vezi s padajućom uporabom i smanjenim naknadama za međusobno povezivanje.

Usprkos manjoj profitabilnosti, novčani tijek iz redovnog poslovanja povećao se za 34 posto, na 2,22 milijarde kuna, što je uglavnom rezultat pozitivnih kretanja u obrtnom kapitalu.

"Nastavak recesije u Hrvatskoj, visoka stopa nezaposlenosti i naknada od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama i dalje utječu na poslovanje. Stoga, i uz konsolidaciju Combisa, Grupa i dalje očekuje umjereni pad prihoda u 2010. godini", navodi se u priopćenju T-HT-a.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙