FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) -

VUKOVAR - Hrvatsko društvo, posebice državne institucije, primarna zadaća kojih je zaštita ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, trebali bi se s puno više odgovornosti i poštovanja odnositi prema žrtvama seksualnog silovanja u koncentracijskim logorima koji su postojali u Domovinskom ratu, istaknuto je na javnoj tribini "Ratni zločin - silovanje u srpskim koncentracijskim logorima". Autorica knjige svjedočanstava iz logora "Apartman 102" i sama zatočenica koncentracijskog logora Omarska u BiH Jadranka Cigelj prikupila je nakon povratka u Hrvatsku svjedočanstva 63 žena s vukovarskog područja, silovanih u Domovinskom ratu. "Kad sam izišla iz logora, bila sam ispunjena mržnjom i željom za osvetom. Danas više nisam opterećena mržnjom i u svoje ime oprostila sam mučiteljima, ali nisam oprostila političarima, onima koji su doveli do rata", kazala je, pozvavši žene koje su silovane u ratu u Hrvatskoj i BiH da se jave i hrabro svjedoče o zločinu počinjenu nad njima, "ne stideći se onoga za što nisu krive". Predsjednica Udruge "Žene u Domovinskom ratu" iz Zagreba Marija Slišković navela je podatak o 240 djece rođene u Hrvatskoj iz seksualnog silovanja žena zatočenih u logorima, rekavši kako mnoga od te djece nisu napuštena, već su ostala u obiteljima. Državnom odvjetništvu i sudovima je zamjerila "ponižavajući odnos" tih tijela, kako je kazala, prema ženama žrtvama silovanja. Navela je da takve žene "na sudovima nemaju tretman kakav žrtva mora imati, već ih se prisiljava da svjedočenjima ponovno prolaze svu traumu".

ZAGREB - Ugledni europski i svjetski orkestar Filharmonija milanske Scale pod ravnanjem dirigenta Valerija Gergijeva nastupila je sinoć u punoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvevši djela ruskih skladatelja Anatolija Konstantinoviča Ljadova i Petra Iljiča Čajkovskog. Milanska filharmonija, koja je po treći put nastupila u Zagrebu, održala je večeras dvoipolsatni koncert na dar čiji će prihod biti namijenjen udruzi "Sve za nju" za žene oboljele i liječene od raka dojke. Nadahnutim interpretacijama poetske minijature "Začarano jezero" Anatolija Konstantinoviča Ljadova, te "Koncertom za violinu i orkestar u D-duru" i "Četvrtom simfonijom u f-molu" Petra Iljiča Čajkovskog milanska filharmonija oduševila je zagrebačku publiku. Posebne ovacije izazvao je nastup svjetski poznatog violinista Leonidasa Kavakosa koji je kao solist nastupio u Koncertu za violinu i orkestar. Nakon dugotrajnog pljeska filharmoničari su za kraj, mimo predviđenog programa, odsvirali još i uvertiru u operu "Moć sudbine" Giuseppea Verdija. Vrhunski glazbeni doživljaj nisu propustili ni predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kao ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB - Koncert jazz skupine Saxophone Summit otvorio je sinoć u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) Šesti Vip Zagreb Jazz Festival, na kojemu će do 14. studenoga nastupiti i drugi svjetski poznati izvođači Pat Martino, Jason Morano, David Murray te skupina pjesnika i glazbenika Last Poets. Jednoipolsatni koncert Saxophone Summita, koji predvode trojica vrhunskih saksofonista Joe Lovano, Dave Liebman i Ravi Coltrane, oduševio je sinoć zagrebačku publiku u prepunom ZKM-u. Poseban pljesak dobio je Joe Lovano, dobitnika Grammyja i izvođač kojega je časopis Down Beat ove godine proglasio najboljim jazz umjetnikom. Lovano je večeras po drugi put nastupio u Zagrebu, u kojemu je gostovao i 2006. Danas navečer u sklopu Festivala nastupa Pat Martino, jedan od najvirtuoznijih gitarista u svijetu jazza, poznat po osebujnom masivnom zvuku i živopisnim nastupima. Martino je dobitnik mnogih priznanja i nagrada, a 2004. proglašen je najboljim jazz gitaristom po izboru čitatelja časopisa Down Beat.

ZAGREB - Izložba "NP Mljet" 1960. - 2010." u povodu 50. obljetnice Nacionalnog parka "Mljet" otvorena je večeras u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Na izložbi su prikazani Mljetski akvareli akademskog slikara Nenada Opačića, skulpture glava iz grčke mitologije vezane uz povijest otoka Mljeta (Gea, Eona, Kalipso i dr.) kipara Zvonimira Hazdovca te fotografije Nacionalnog parka "Mljet" iz fundusa Hrvatskoga državnog arhiva. Otvarajući izložbu, načelnik mljetske općine Nikola Hajdić istaknuo je da je u pola stoljeća rada NP "Mljet" postao "brand broj jedan otoka Mljeta". "Nacionalni park 'Mljet' je nešto posebno, ne samo po prirodnim ljepotama, već nešto što pokazuje da čovjek i priroda mogu i moraju živjeti zajedno", kazao je Hajdić. Naglasio je da stanovnici nacionalnog parka imaju mnogo ograničenja, ali su i shvatili njegovu vrijednost "koja je nemjerljiva, ne samo za njih već i mnogo šire". Ravnatelj NP "Mljet" Osvin Pečar rekao je da je taj nacionalni park prvo morsko zaštićeno područje na Mediteranu, a predsjednica Upravnog vijeća NP-a Nike Sudarević istaknula je da su brojni znanstvenici i stručnjaci u zadnjih pedesetak godina istraživali mljetski nacionalni parki i prepoznali njegove vrijednosti. Posebno je istaknula Igora Fiskovića te Mladena Bušića koji su bili prethodnica svih znanstvenih i stručnih istraživanja.

ZAGREB - Knjiga "Ruska kapitalistička revolucija", u kojoj je švedski ekonomist Anders Aslund kroz politološko-ekonomsku analizu pokazao zašto su u Rusiji tržišne reforme uspjele a demokracija propala, predstavljena je sinoć u Zagrebu. Knjiga je objavljena u sklopu Poslovne biblioteke dnevnika "Poslovni dnevnik", a predstavili su je glavni urednik "Poslovnog dnevnika" Darko Markušić, urednik Biblioteke Ratko Bošković te Davor Štern i Mladen Pejnović. Napominjući kako je Aslundova knjiga prva knjiga objavljena u sklopu Poslovne Biblioteke, Markušić je rekao da je ona izvrstan prikaz Rusije proteklih desetljeća, ali i svega s čime su se tranzicijske zemlje susretale proteklih godina. Naglašavajući izvrsnu autorovu upućenost u događaje u Rusiji Bošković je kazao da je Aslund bio švedski diplomat u Moskvi te od 1991. do 1994. ekonomski savjetnik ruske i ukrajinske vlade te predsjednika Kirgistana. Uz to, te događaje stavio je u povijesno-političko-ekonomski kontekst. Bošković je rekao da je u knjizi prikazana cijelokupna tranzicija od dolaska Mihaila Gorbačova na čelo SSSR-a u ožujku 1985. do kraja drugog mandata Vladimira Putina 2006. godine. To je knjiga o najvažnijim svjetskim događajima s kraja 20. stoljeća, kazao je dodavši da je Aslund kroz nju i na diskretan način protkao neke vlastite doživljaje. Bošković navodi da je u knjizi Putin ocijenjen vrlo negativno, jer je, kako smatra autor, centralizirao Rusiju i demokraciju vratio 'korak natrag' u odnosu na Borisa Jeljcina.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙