FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvorena izložba videouradaka tansmanskog umjetnika

Autor: pgas
SPLIT, 9. studenog 2010. (Hina) - U splitskoj Galeriji umjetnina večeras je otvorena izložba dvaju videouradaka tansmanskog umjetnika Jamesa Newitta u kojima prikazuje teškoće na australskom otoku Tansmaniji s blizu 500.000 stanovnika.

U videouratku "Ako padnu", snimljenu u početku 2010., autor se bavi sukobom između ekoloških aktivista koji se protive eksploatiranju šuma na Tansmaniji i onih koji ih uništavaju. Kako je rečeno, taj se sukob pretvorio u društveno-politički, a Newitt ga umjetnički obrađuje snimkama ekoloških aktivista koji se protive sječi šuma i radnika koji ih sijeku. Kako je objasnio, na taj je način dao intiman portret obiju sukobljenih zajednica. Umjetnik dokumentarnim pristupom i režiranim performansom prikazuje različite društvene odnose.

U videouratku "Subotnja večer", snimljenu 2007., autor se također služi dokumentiranjem i režiranjem, a riječ je o seoskom plesu koji je organizirao sam autor. Snimljeni prizori otkrivaju osobne povijesti ljudi i odnose u zajednici te prikazuju paradoksalnost istovremene izolacije i potrebe za zajedništvom.

Odnosi u zajednici se produbljuju jer je ples snimljen nedugo nakon 10. obljetnice pokolja u Port Arthuru, jednog od najvećih masovnih ubojstava u Australiji, rekao je Newitt.

Izložba je otvorena dva tjedna.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙