FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivana Šojat-Kuči: Moj roman "Unterstadt" nije feministički

Autor: mkov
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Na tribini "Razotkrivanje" u zagrebačkom kinu Europa večeras je gostovala dobitnica ovogodišnje Nagrade "Ksaver Šandor Đalski" za roman "Unterstand", Ivana Šojat-Kuči, u kojem autorica prati život osječke obitelji njemačkih korijena tijekom 20. stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri.

U romanu se isprepleću njihove propale iluzije, odgoj djece te povijesni događaji koji ih nemilice šibaju.

Spisateljica je istaknula kako njezin roman "Unterstand", unatoč tomu što su u njem žene glavni junaci, nije nikakvo žensko pismo niti je njezin roman feministički.

"Ja nisam feministica niti mislim da su žene bolje od muškaraca," rekla je Šojat-Kuči, napomenuvši kako u ratovima prvo stradaju muškarci, za razliku od žena koje moraju ostati u kući s djecom.

Podsjetila je kako je i sama s djecom ostajala kao majka, koja im nije smjela pokazati da se boji, te istaknula kako su "muškarci stalno odlazili u neke Galicije i tamo ginuli ili se vraćali natrag s PTSP-om, kojeg smo mi tek sad otkrili".

"U svom romanu 'Unterstand' zaokupljena sam podrijetlom i tabuima koje nameće društvo," rekla je spisateljica Ivana Šojat-Kuči .

Napomenuvši kako se obiteljska tragedija, kao na primjer u slučaju Folksdojčera, prenosi na djecu kao nasljedna bolest, istaknula je također da je u romanu pokušala dati tri različite priče o jednom događaju.

"Pokušala sam pokazati kako na tri načina možemo doživjeti jednu te isti stvar," dodala je. Autorica je istaknula i kako je priču o Folksdojčerima prikupljala od živih ljudi, koji su proživjeli poraće.

Kazala je također kako je njezin roman duboko pacifistički intoniran te ocijenila kako se i danas njemačkom narodu stavlja na teret kolektivna krivnja.

"Njemci su ostavili neizbrisivi trag u kulturi kontinetalne Hrvatske", a iza prezimena osječkih graditelja skrivaju se njemački arhitekti, kazala je Ivana Šojat-Kuči.

Roman Unterstadt objavila je zagrebačka nakladna kuća Fraktura.

Ivana Šojat-Kuči rođena je 1971. u Osijeku. Neko je vrijeme živjela u Belgiji. Objavila je više knjiga proze, a uz ino i roman "Šamšiel".

(Hina) xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙