FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽOZ: predstavljena knjiga "Na pragu budućnosti" Branka Polića

Autor: ipet
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Četvrta knjiga autobiografskih spisa novinara, publicista i glazbenoga kritičara Branka Polića "Na pragu budućnosti", predstavljena večeras u Kulturnom društvu Miroslav Šalom Freiberger u Židovskoj općini Zagreb, prilog je povijesti kazališnoga i glazbenoga života Zagreba.

Riječ je o kompleksnoj knjizi, naglasila je na tribini povjesničarka Ljiljana Dobrovšak, dodavši kako bi je preporučila svima koji žele saznati više o kulturnom životu Zagreba, ali i o duhu vremena i njegovom odrazu u životu grada u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata pa do 1950.

Autorov osobit stil i erudicija dodatna su preporuka da se knjiga "uzme u ruke" i na njezinim stranicama sazna više o povijesti jedne zagrebačke židovske obitelji, ali i o pozadini političkih događaja, rekla je Dobrovšak, .

Arheolog i numizmatičar Ivan Mirnik istaknuo je kako knjiga nastavlja autorov autobiografski niz koji je počeo prvom knjigom "Vjetrenasta klepsidra", u kojoj se Polić prisjetio razdoblja uoči Drugoga svjetskog rata, da bi u drugoj - "Imao sam sreće", govorio o ratnim godinama, a u trećoj - "Pariz u srcu studenta", obuhvatio svoje pariške godine studija od 1945. do 1948..

Polićevu najnovija knjiga - "Na pragu budućnosti" Mirnik smatra važnim kulturnim prinosom Zagrebu kojega smo, rekao je, nekada više voljeli nego sada. Izrazi je i nadu u nastavak "pripovijesti o Zagrebu i njegovu duhu".

Zbog iskrenosti i poštenja kojom je pisana Mirnik bi knjigu preporučio i običnom čitatelju, a ne samo znalcu, posebice pak Zagrepčanima.

Ulomke iz knjige na predstavljanju čitao je sam autor.

Knjigu je objavila zagrebačka nakladnička kuća "Durieux".

Branko Polić (Zagreb, 1924.) stekao je na Sorbonni diplomu profesora francuskoga jezika, a nakon toga završio je na zagrebačkome Filozofskom fakultetu i studij engleskoga jezika. Po završetku studija ubrzo je počeo raditi u kulturnoj redakciji Radija Zagreb gdje je bio urednik i kritičar u glazbenome programu. Nakon osnutka Trećega programa bio je urednik i komentator sve do umirovljenja 1985. godine.

(Hina) xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙