FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast dionica na Wall Streetu nakon odluke FED-a o otkupu državnih obveznica

Autor: dhai
NEW YORK / WASHINGTON, 4. studenog 2010.(Hina) - Dionice na Wall Streetu u četvrtak bilježe snažan rast nakon odluke američke središnje banke - Federalnih rezervi (FED) o otkupu 600 milijardi dolara državnih obveznica u idućih osam mjeseci, kako bi se srušile kamatne stope na kredite i potaknuo gospodarski rast.

Ulagači su s odobravanjem dočekali taj potez FED-a, pa se u četvrtak bilježi rast cijena od dionica do obveznica, zlata, nafte, bakra, pamuka i drugih roba.

Indeks Dow Jones je sredinom dana dodao 181 bod ili 1,6 posto, došavši na 11.396 bodova, a trgovanje 'blue-chip' dionicama je na najvišoj razini od rujna 2008., kada je Lehman Brothers podnio zahtjev za stečaj.

Dionica Caterpillara skočila je 3,4 posto, Boeing je porastao za 2,9 posto, a American Express je dodao 2,7 posto vrijednosti.

Dow Jones je tijekom jutarnjeg trgovanja porastao čak 212 bodova, što je njegov prvi prelazak praga od 200 bodova u jednom danu od 5. listopada.

Indeks Standard & Poor's 500 skočio je za 1.5 posto na 1216 bodova, predvođen energetskim sektorom.

Tehnološki indeks Nasdaq dodao je 1.3 posto vrijednosti, došavši na 2573 bodova.

"Ulagači vole veličinu FED-ove najave kupnje obveznica", izjavio je David Carter, glavni starteg za ulaganja financijske kuće Lenox Advisors za The Wall Street Journal.

No, on je upozorio da akcija središnje banke govori da je gospodarstvo još uvijek treba dodatnu pomoć kako bi se ojačao oporavak. "Nitko ne zna kako će FED-ova kupnja ustvari djelovati. No, tržište je reklo da je vrijeme za trgovanje pa ćemo vidjeti kakvi će biti učinci", dodao je Carter.

Potražnja za američkim obveznicama, gurnula je prinos na 10-godišnjim obveznicama na 2,48 posto. Cijene roba također bilježe dobitke. Terminske transakcije za zlato skočile su za 45,10 dolara, ili 3,4 posto, na 1,382.50 dolara za uncu, dok je sirova nafte skočila iznad 86 dolara za barel.

Nasuprot tome, američki dolar pao je u odnosu na druge valute. US Dollar indeks, koji prati odnos vrijednosti američke valute prema košarici šest drugih valuta, pao je za 0,9 posto na 75,79. Euro je ojačao u odnosu na dolar na 1,4224 dolara, što je povećanje prema 1,4121 dolara, koliko je vrijedio u srijedu navečer u New Yorku.

(Hina) xdh ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙