FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske i telekom dionice poduprle europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 14. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali uslijed očekivanja novog kruga popuštanja monetarne politike u SAD-u i dobre sezone poslovnih izvješća, a najveći dobitnici zabilježeni su u rudarskom sektoru.

Londonski je Ftse indeks u takvom je okruženju bio na gubitku 0,12 posto, spustivši se na 5.740 bodova, dok je na dobitku od gotovo 0,6 posto bio frankfurtski DAX, popevši se na 6.472 boda.

„Sezona izvješća dobra je a prognoze iz tvrtki ukazuju na oporavak dobiti. U usporedbi s obveznicama dionice su iznimno jeftine“, kazao je fond menadžer u T Rowe Priceu Dean Tenerelli.

Dodao je da podršku indeksima pružaju i očekivanja novog kruga poticaja iz američke središnje banke Fed.

Najveći dobitnici zabilježeni su u rudarskom sektoru, temeljem rasta cijena čitavog niza kovina zbog oštrog pada dolara. Cijene zlata dosegnule su rekordnu razinu, srebru je cijena poskočila na najvišu razinu u posljednjih 30 godina a bakru na najvišu razinu u 27 mjeseci.

Dionice Fresnilla, Rio Tinta i Xstrate pri tome su ojačale od 0,7 do 2,4 posto.

Među većim dobitnicima bio je i telekom sektor. Dionice Vodafona ojačale su 1,7 posto zahvaljujući vijesti da im je Nomura podigla investicijski rejting, navodeći kao razloge oštro snižavanje troškova.

U takvom su ozračju Telefonica i Telecom Italia zabilježili rast cijena dionica od 1,1 odnosno 2,1 posto.

Dionice banaka bile su pak pod pritiskom, sprečavajući veći uzlet burzovnih indeksa. Kao razloge njihova slabljenja trgovci navode nepopustljive zabrinutosti u vezi propisa.

Oslabjele su tako dionice BNP Paribasa, Barclaysa i Societe Generala, u rasponu od 2,7 do 3,5 posto.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će pratiti nove podatke s američkog tržišta rada, kao i poslovna izvješća kompanija, s obzirom na puni zamah američke sezone objave poslovnih rezultata.

Nikkei indeks Tokijske burze poskočio je 1,9 posto, na 9.583 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙