FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak povjerenstava za povrat kulturnih dobara Hrvatske i Srbije, 33 ikone vraćene Hrvatskoj

Autor: mbur
ZAGREB/BEOGRAD, 27. listopada 2010. (Hina) - U Ministarstvu kulture Republike Srbije u Beogradu održan je danas sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, a nakon sastanka Hrvatskoj su predane 33 ikone iz manastira Krka, Krupa i pravoslavne crkve u Dalju.

Na sastanku je potvrđen nastavak rada na povratu i restauriranju preostalih kulturnih dobara u ovoj i sljedećoj godini, prema utvrđenoj i visokostručnoj i funkcionalnoj proceduri, objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva kulture RH.

Od 2001. do 2010. u Republiku Hrvatsku je, u koordinaciji Ministarstva kulture RH, vraćeno 25.238 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije, katoličke i pravoslavne crkve te manastire.

Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije na sastanku je potvrdilo i nastavak rada na temelju popisa iz Procjene ratne štete na spomenicima kulture Ministarstva kulture Republike Hrvatske i odgovarajuće dokumentacije Ministarstva kulture Republike Srbije, te izradu popisa preostalih kulturnih dobara za povrat u ovoj i sljedećoj godini (iz manastira, crkava, samostana, privatnih zbirki kao i arhivskog gradiva).

Iznova je potvrđena iznimno kvalitetna međudržavna suradnja na tom pitanju, te otvorenost u radu i rješavanju svih do sada neriješenih pitanja oko povrata kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture RH.

Nakon sastanka je obavljena i primopredaja dijela restauriranih ikona, njih 33, i to: iz manastira Sv. Arhanđela Mihaila, Krka (4), dijela ikonostasa iz manastira Uspenja Bogorodice Krupa te dijela sakralne građe iz bogate Riznice manastira Krupa (27), koja će biti vraćena u obnovljenu Riznicu sa svim sustavima zaštite, a očekuje se njezino ponovno otvaranje najširoj javnosti.

Ikona Bogorodice s ikonostasa pravoslavne crkve Sv. Dimitrija u Dalju, dio je cjeline koja je preuzeta a radi se o kulturnim dobrima koja su od ranih 90-tih bila u Republici Srbiji.

Odobrenje za povrat ovih kulturnih dobara SPC-a dao je i Sinod SPC-a, navodi Ministarstvo kulture RH.

Umjetnine su više godina restaurirane u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Danas su preuzete uz cjelovitu restauratorsku dokumentaciju i stručni nadzor restauratora i članova navedena Povjerenstva, uz odgovarajuće protokole o primopredaji i transportu.

Ministarstvo kulture RH je organiziralo transport kulturnih dobara u suradnji sa zagrebačkom Galerijom Klovićevi dvori.

Istoga dana obavljena je primopredaja ikone u Dalju a kulturna dobra iz manastira Krka i Krupa biti će vraćena na izvorne lokacije uz puni stručni nadzor Povjerenstva za povrat kulturnih dobara RH i pročelnika Konzervatorskih odjela Ministarstva kulture RH u Osijeku, Zadru i Šibeniku.

Sastanak je održan pod predsjedanjem predsjednica dvaju povjerenstva Branke Šulc i Dušice Živković, sa članovima Povjerenstva i suradnicima iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad. U dijelu današnjeg sastanka sudjelovao je i srbijanski ministar kulture Nebojša Bradić.

(Hina) xmb/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙