FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mijanmar: na izborima pobjeđuju stranke koje podržava vojska

Autor: kgab
JANGON, 8. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dvije mijanmarske stranke koje uživaju potporu vojske po svemu sudeći će pobijediti na prvim izborima u 20 godina održanima u nedjelju, koje su oporba i promatrači proglasili nedemokratskima.

Složena izborna pravila ne daju nikakve izglede za pobjedu prodemokratskoj oporbi. Državna televizija je javila da su birači "slobodno i sretno" glasovali, ali je po riječima očevidaca odaziv bio slab i bilo je nepravilnosti.

Državni mediji objavljuju rezultate koji pokazuju vodstvo stranaka koje podržava vojska, ali da bi se vidjelo tko će dobiti većinu u parlamentu potrebno je više vremena. Prvi rezultati pokazuju da su, kako se čini, oporbene stranke u glavnom gradu Jangonu postigle nešto bolji rezultat od očekivanog.

Birači koji nisu glasovali rekli su da smatraju da ne mogu promijeniti autoritarni status quo na izborima za koje su američki predsjednik Barack Obama i britanski ministar vanjskih poslova William Hague odvojeno rekli da nisu slobodni ni pošteni.

"Mnogi aspekti tih izbora nisu kompatibilni s međunarodno prihvaćenim standardima", izjavila je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ilustrirajući napetosti s kojima je multietnički Mijanmar suočen već desetljećima, izbio je sukob između pobunjenika i vladinih vojnika u pograničnom gradu Myawaddyu, izjavili su Reutersovi očevici na tajlandskoj strani granice.

Nekoliko raketa ili minobacačkih granata palo je na tajlandsku stranu, kazao je jedan očevidac. U sukobima je ozlijeđeno desetak osoba.

Na posljednjim izborima u Minamaru prije 20 godina uvjerljivo je pobijedila oporbena Nacionalna liga za demokraciju na čelu s Aung San Suu Kyi, no vojna hunta je poništila izborne rezultate.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, provela je 15 od posljednjih 21 godinu u kućnom pritvoru. Njezina stranka je bojkotirala ove izbore. Kućni pritvor istječe joj 13. studenoga.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙