FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit ASEAN-a otvoren u Hanoju s prozivanjem Kine, izbjegavanjem Mijanmara

Autor: rtom
ZAGREB/HANOJ, 28. listopada 2010. (Hina) - Čelnici deset zemalja članica Asocijacije jugoistočne Azije (ASEAN) otvorili su u četvrtak u Hanoju summit na kojem bi trebali sporazumima uskladiti trgovinu, komunikacije i transport u regiji, a u svrhu stvaranja političko-ekonomske zajednice do 2015., javljaju agencije te ističu da su govornici prozvali Kinu, no nisu spomenuli kršenja ljudskih prava u Mijanmaru.

Skup se odvija u doba poremećaja na svjetskom monetarnom tržištu, pod prijetnjom "valutnog rata" i s naputkom Svjetske banke da na summitu članice ASEAN-a "približile stajališta o tom izazovu u regiji".

Optužbe se odnose na Kinu koja umjetno održava tečaj svoje valute i odbija povisiti tečaj kao što su to učinile druge zemlje regije čime su oslabile svoj izvoz.

Jugoistočna Azija nadasve je aktivna regija koja privlači milijarde dolara svjetskog kapitala, a njezina financijska tržišta su među onima koja su lani najbolje poslovala u svijetu.

Summit se odvija i u jeku teritorijalnih prijepora u Kineskom moru u kojima je Kina glavni akter.

Osim što se spori oko jednog otočja s Japanom, Kina svojata i gotovo cijelo Južno kinesko more te je lani privela stotine vijetnamskih ribara koji su ondje ribarili.

Vijetnamski premijer Nguyen Tan Dung, domaćin skupa u uvodnim je riječima neizravno prozvao Kinu pozivajući na "prihvaćanje zajedničkog kodeksa ponašanja u regiji", piše agencija dpa.

Summit bi trebao donijeti mehanizme za rješavanje teritorijalnih sporova u regiji, napominje agencija AFP.

Na otvaranju skupa je premijer Nguyen Tan Dung izbjegao spomenuti parlamentarne izbore 7. studenoga u Mijanmaru kojim vlada vojna hunta i koji će se održati u neravnopravnim uvjetima s kršenjem Povelje o ljudskim pravima koju je ASEAN ranije prihvatio.

No očekuje se da će se o tome biti riječi na bilateralnim sastancima.

Članice ASEAN-a su Brunei, Filipini, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mijanmar, Singapur, Tajland i Vijetnam. Asocijacija, koja je dugo smatrana nedjelotvornom pričaonicom, zadnjih je godina učinila velik napredak na gospodarskom i diplomatskom polju.

Godine 2007., ASEAN je prihvatio obvezujuću Povelju koja obuhvaća i Povelju o ljudskim pravima, no u stvarnosti to pitanje izbjegava izravno spominjati, piše agencija dpa.

Za subotu je predviđen summit istočne Azije koji će okupiti čelnike 16 azijskih zemalja, a to su osim ASEAN-a još i Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Australija i Novi Zeland.

Na tom forumu osnovanom 2005., koji sve više jača usporedo s jačanjem kineskih ambicija, sudjelovat će i američka državna tajnica Hillary Clinton te ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Dvije velike sile trebale bi i službeno postati redovite sudionice foruma od 2011.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙