FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grci danas na važnim lokalnim izborima

Autor: djan
ATENA, 7. studenoga 2010. (Hina/Reuters) - Grci danas izlaze na važne lokalne izbore, koji će možda odrediti sudbinu premijera Georgea Papandreua i njegovih strogih mjera štednje u javnoj potrošnji, uvedenih s ciljem spasa grčkog gospodarstva.

Papandreru je najavio da će raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore ako njegovi vladajući socijalisti pretrpe težak poraz na izborima i ako ne dobije mandat za provedbu oštrih mjera štednje, smanjenja proračunskog manjka i strukturalnih reforma dogovorenih s EU-om i MMF-om u svibnju ove godine.

Oko deset milijuna Grka s pravom glasa danas u prvom krugu glasovanja bira svoje predstavnike u općinska, gradska i pokrajinska vijeća. Drugi krug izbora predviđen je za 14. studenoga, a analitičari smatraju da bi prijevremeni izbori, ako ih bude, mogli biti raspisani već za 12. prosinca.

"Građani će odlučiti kome žele povjeriti upravljanje zemljom. Oni će odlučiti ostajemo li na putu spasa ili se vraćamo na put propasti i bankrota države", rekao je Papanderu za list Etnos.

Po posljednjim anketama, malo je vjerojatno da će vladajući PASOK pretrpjeti težak poraz na izborima, ali bi konzervativna Nova Demokracija mogla osvojiti neka važna uporišta, poput atenske regije.

Papandreu nije odredio koliki će postotak glasova smatrati uspjehom ili neuspjehom, što će mu omogućiti manevarski prostor za eventualnu odluku o raspisivanju izbora.

Oporbeni konzervativci prozvali su premijera za prazne prijetnje i pozvali birače da prepoznaju i kazne njegov "blef".

Izbori se odvijaju uz snažne mjere sigurnosti jer je policija prošlotjedne prijetnje paketima bombama upućenim stranim veleposlanstvima shvatila kao moguću najavu anarhističkih napada na birališta.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙