FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 5. studenoga 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor u današnjem će nastavku zasjedanja raspraviti izvješće pučkog pravobranitelja o pojavama diskriminacije u 2009. godini. Pučki pravobranitelj je zaprimio 172 prijave za diskriminaciju, a sumnja na diskriminaciju utvrđena je u četiri slučaja, u kojima su pokrenuti sudski postupci. Budući da je riječ o izvješću za prvu godinu stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije, pravobranitelj Jurica Malčić ističe kako je teško dati utemeljenu ocjenu o stupnju i raširenosti pojava diskriminacije. Ipak, na temelju svog ranijeg rada, pravobranitelj konstatira da su pojedine društvene skupine više izložene diskriminaciji i riziku socijalne isključenosti. Uglavnom se radi o pripadnicima srpske i romske nacionalne manjine, povratnicima i raseljenim osobama te osobama slabog imovnog stanja. Nakon rasprave, zastupnici će glasovati o ranije raspravljenim točkama i zaključiti ovotjedno zasjedanje Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Bivši šef Carinske uprave RH i rizničar HDZ-a Mladen Barišić u USKOK-u je iznosio svoju obranu zbog sumnje da je iz državnih tvrtki i ministarstava preko tvrtke "Fimi media" svoje prijateljice Nevenke Jurak, "izvukao" čak četrdesetak milijuna kuna, potvrdio je sinoć njegov odvjetnik Rajko Milinarić. "Mladen Barišić je jučer (srijeda) i danas (četvrtak) poslijepodne iznosio svoju obranu u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici", izjavio je sinoć Mlinarić Hini. No, pritom nije želio govoriti o detaljima njegova iskaza, ali ni komentirati medijske tvrdnje da je Barišić detaljno opisao način na koji je izvlačio novac. Dodao je da će Barišić svoj iskaz nastaviti i sutra, kada će iz zatvora u Remetincu ponovno biti doveden pred USKOK-ove istražitelje. Barišić je u zatvoru u Remetincu od 30. rujna, a 28. listopada istražni mu je zatvor produljen za još dva mjeseca. Kao i krajem rujna Barišić je u Remetincu zadržan zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke kojih u ovom slučaju ima 50-ak. Istražujući aferu "Fimi media" USKOK je do sada ispitao mnoge svjedoke, među kojima i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka te člana uprave Hrvatskih šuma Darka Beuka, koji se najprije branio šutnjom, a potom odlučio surađivati s istražiteljima.

ZAGREB - Pregovori predstavnika hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a oko plinskog biznisa, odnosno mogućnosti da ga preuzme hrvatska država ili da i dalje ostane u okviru Ine, a s čim je povezano i pitanje cijene plina za kućanstva, nastavit će se idući tjedan, jer u jučerašnjoj rundi pregovora nije postignut dogovor, doznaje iz izvora bliskih pregovaračima. "Temeljem ugovornih obveza stranki, pregovori se nastavljaju s ciljem rješavanja pitanja do 1. prosinca 2010.", jedina je službena izjava koja se jučer mogla dobiti iz MOL Grupe. Datum 1. prosinca ove godine datum je do kojeg hrvatska država, prema Prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a, treba preuzeti plinski biznis od Ine. Neslužbeno se iz izvora bliskim pregovorima doznaje da predstavnici Vlade i MOL-a u jučerašnjim razgovorima održanim u Ministarstvu gospodarstva nisu uspjele postići konačni dogovor oko preuzimanja plinskog biznisa od strane države ili njegova ostanka u okviru Ine, a nakon dodatnih konzultacija nastavak pregovora očekuje se idući tjedan.

ZAGREB - Međunarodnu izložbu fotografija - 33. Zagreb salon, otvorena je sinoć u Muzeju Mimari, čiji je organizator Fotoklub Zagreb. Ovogodišnji salon u znaku je stotinu ljeta duge tradicije Fotokluba Zagreb, koji je 1910. godine organizirao prvu međunarodnu izložbu fotografija u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu, a predstavlja 150 od ukupno 352 fotografije odabrane za jubilarni salon. Predsjednik Damir Tiljak istaknuo je kako je Fotoklub Zagreb uvijek težio kvaliteti i nije popuštao kompromisu te je ustrajao na kulturnoj dosljednosti prateći najnovija tehnološka dostignuća, ali uvijek stavljajući umjetnost ispred tehnologije, a činit će to i ubuduće. Proglašeni su i dobitnici nagrada 33. Zagreb salona, među kojima su i tri najvažnije koje su pripale inozemnim autorima. Tako je Trofej Grada Zagreba dobio Argentinac Luis Alberto Franke, Grand Prix Fotokluba Zagreb Šveđanka Lena Kaellberg, a jubilarnu plaketu za crno-bijelu fotografiju uz 100. godišnjicu Salona Argentinac Raul Villalba. Tajnik Salona i Fotokluba Zagreb Vladko Lozić objavio je i imena dobitnika nagrada i priznanja Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti (FIAP) te nagrada Fotokluba Zagreb. Predsjednik Salona Vinko Šebrek istaknuo je kako jubilarni salon potvrđuje da je doista riječ o prepoznatljivu "stogodišnjaku" koji nije mijenjao početnu koncepciju te su u konkurenciji u "istom loncu" fotografije svih stilova i pravaca, crno bijele fotografije kao i fotografije u boji, analogne i digitalne fotografije. Na natječaj za ovogodišnji salon prispjele su 1734 fotografije 440 autora iz 43 zemlje, od kojih je međunarodni žiri odabrao 353 fotografije 203 autora.

ZAGREB - Hrvatsko društvo konferencijskih prevoditelja (HDKP) sinoć je priopćilo kako je visokim državnim dužnosnicima uputilo dopis i stajalište o korištenju hrvatskog jezika u međunarodnom okruženju. U priopćenju, koje je potpisala Anika Rešetar, predsjednica Hrvatskog društva konferencijskih prevoditelja, navodi se kako je "HDKP zabrinut zato što se hrvatski jezik koristi sve manje čak i u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Budući da hrvatski jezik nije predviđen kao radni jezik na međunarodnim skupovima, hrvatski predstavnici ne samo da ne mogu govoriti hrvatski, nego nema ni prijevoda s drugih jezika (francuskog, njemačkog, poljskog,i td.) na hrvatski", tvrdi se u priopćenju. Predsjednica Hrvatskog društva konferencijskih prevoditelja Rešetar podsjeća kako je "HDKP 20. srpnja 2010. poslao dopis glavnom pregovaraču" i ukazao na "mogućnost korištenja akreditiranih konferencijskih prevoditelja za hrvatski jezik, koje na zahtjev sa svog popisa angažira i plaća Europska komisija", no, kako napominje, "nisu dobili odgovor". HDKP "poziva na korištenje hrvatskog jezika kao jednog od radnih jezika u sklopu pristupnih pregovora, jer je", kako se ističe, "riječ o jeziku samostalne zemlje i budućem službenom jeziku EU, zajednice koja jamči pravo na vlastiti jezik i u sklopu svoje politike višejezičnosti stavlja na raspolaganje akreditirane prevoditelje i pokriva troškove prevođenja. Druge se zemlje nisu odrekle svog jezika, nema razloga da to učini Hrvatska", navodi se u priopćenju. Ujedno Hrvatsko društvo konferencijskih prevoditelja "poziva na promicanje upotrebe hrvatskog jezika, jer smatra da je i nadalje potrebno raditi na afirmaciji hrvatskog jezika u međunarodnoj zajednici te da je svakako korisno i dobro znati engleski jezik za vlastite potrebe, ali da nije dobro izbacivati hrvatski iz službene upotrebe u međunarodnom okruženju".

ZAGREB - Knjigu bivšega hrvatskog diplomata Karina Hromina Sturma "Politička biblija" sinoć su u Novinarskom domu u Zagrebu predstavili političar i publicist Zdravko Tomac i autor, a pročitana je i recenzija politologa Anđelka Milardovića. Tomac smatra kako knjiga ima iznimno veliku znanstvenu i praktičnu važnost jer je riječ o političkoj međunarodnoj enciklopediji, koja vrlo sustavno i precizno objašnjava sve pojmove i termine, vezano za politiku u najširem smislu riječi. Na 1500 stranica, autor je enciklopediju podijelio u 12 skupina - međunarodni bilateralni ugovori, međunarodni multilateralni ugovori, politika, diplomacija, ekonomija, velesile, religija, povijest, kultura, antičko doba, povijesne ličnosti u svijetu, riječi uobičajene u svjetskoj praksi, primjenjivi termini, pojmovi i događaji koji su bili u posljednjih 100 i više godina u svakodnevnoj uporabi. Tomac je ocijenio kako bi Sturmova enciklopedija, uz ine, trebala bi biti na radnom stolu državnicima, političarima, parlamentarcima, diplomatima, novinarima, znanstvenicima, gospodarstvenicima i pravnicima. Politolog Milardović je u svojoj recenziji istaknuo kako na hrvatskom jeziku do sada nije objavljeno niti jedno djelo s nazivljem iz područja vanjske politike i međunarodnih odnosa, pa je ovo prvo djelo takve vrste u nas, u usporedbi sa sličnim knjigama u svijetu. "Građa se oslanja na relevantnu englesku, rusku i njemačku literaturu", a struktura knjige zadovoljava potrebe znanstvenika istraživača i praktičara, naglasio je Milardović.

ZAGREB - Dosadašnje aktivnosti unapređivanja te poticanja nastupa hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu, ali i prepreke koje stoje pred tvrtkama razmotrene su na jučerašnjoj sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori, izviješteno je iz HGK. Zamjenik veleposlanika Ruske Federacije u RH Boris Medvedev istaknuo je kako sudjelovanje velikog broja tvrtki na sjednici govori o značajnom interesu hrvatske strane za razvoj suradnje s Rusijom, a u čemu su ove godine ostvareni i značajni pomaci. Dodao je kako se u Rusiji potiču one gospodarske grane koje će povući rusko gospodarstvo, a u tome i hrvatske tvrtke mogu pronaći svoje mjesto na ruskom tržištu. Predsjednik Poslovnog vijeća Franjo Gregurić iznio je podatke da su Hrvatska i Rusija ostvarile lani 2,16 milijardi američkih dolara međusobne robne razmjene, što je manje za 36 posto nego prethodne godine. Od toga hrvatski izvoz iznosio 154 milijuna dolara, što je 17 posto manje. U strukturi uvezenih roba prevladava nafta, plin, minerali, metali, a u hrvatskom izvozu u Rusiju farmaceutski proizvodi, roba široke potrošnje itd. No, nisu iskorišteni svi potencijali te stoga treba proširiti asortiman izvoznih roba, istaknuo je Gregurić. Moguća područja suradnje su transport, istraživanje nafte i plina, energetika, prehrambena industrija, graditeljstvo, projektiranje, elektroindustrija, proizvodnja obuće, namještaja itd. Skrenuta je pozornost gospodarstvenicima na važnost sudjelovanja na sajmovima, posebno sajmu prehrambene industrije u veljači i graditeljstva u travnju sljedeće godine u Moskvi.

SPLIT - Dvadeseta jubilarna međunarodna manifestacija vinogradara i vinara "Sabatina 2010" otvoren je jučer u splitskom hotelu Le Meridien Lav. Za trodnevnog trajanja Sabatine održat će se više radionica i stručnih skupova, a posebice će se raspravljati o poteškoćama u vezi zaliha neprodanih vina. Ovogodišnja Sabatina održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a organizator je Zadružni savez Dalmacije. Predsjednik tog saveza Joško Niskota je istaknuo kako je cilj ove manifestacije educirati proizvođače vina, potrošače i trgovce o tomu što je kvaliteta i kako se do nje dolazi. "Ovogodišnja Sabatina bit će usmjerena ka stvaranju brendova na izvornim osnovama, odnosno na identitetu klime i tla. Vjerujem da sa takvim brendovima i proizvodima možemo konkurirati u Europi", kazao je Niskota.

ZAGREB - U povodu sinoćnjeg otvorenja izložbe studenata zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Akademije dramskih umjetnosti i gostiju u galerijskom prostoru Centra za dizajn Hrvatske gospodarske komore (HGK) održana je konferencija za novinare, a Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn, istaknuo je kako suradnja HGK i akademske zajednice pospješuje usavršavanje mladih dizajnera. Trenutačno u Hrvatskoj manji broj tvrtki zapošljava industrijske i modne dizajnere i tu praksu nužno je mijenjati, a s tim problemom suočavaju se i dizajneri u razvijenim zemljama, rekao je Mjeda, priopćeno je iz HGK. Izložba u galerijskom prostoru Centra za dizajn HGK održava se u sklopu natjecanja "Modni ormar". Cilj je izložbe, koja se održava pod pokroviteljstvom HGK, pružiti potporu mladim talentiranim dizajnerima te promovirati hrvatski modni dizajn. Na izložbi su predstavljeni radovi iz kolegija kreiranje tekstila, modna ilustracija, likovno projektiranje tekstila i kostimografije studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Radove izlažu i autori nakita i cipela, koji predstavljaju novootvoreni studij dizajna cipela i modnih dodataka. Također su predstavljeni finalisti natječaja za modnu fotografiju Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Projekt Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) pod nazivom "Modni ormar" strukovno je natjecanje studenata TTF-a primjer je promocije uspješnog dizajna budućih dizajnera.

METKOVIĆ/VID - U Arheološkom muzeju Narona u selu Vidu, kraj Metkovića, gdje se nekad nalazio rimski grad Narona, sinoć je otvorena izložba pod nazivom "Konzervatorski radovi na mozaicima u Naroni". Na izložbi je prezentirana kompleksnost radova koji su obavljeni na dva antička mozaika u Vidu, a prikazane su i fotografije radova te film o restauraciji i konzervaciji mozaika. Izložba "Konzervatorski radovi na mozaicima u Naroni" bit će postavljena mjesec dana i može se razgledati u sklopu stalnog postava Muzeja. Arheološki muzej Narona sagrađen je na ostatcima hrama na nekadašnjem antičkom forumu, utemeljen je 2005. godine, te je nakon iznimno složenih građevinskih radova otvoren u svibnju 2007. godine, kao prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen in-situ. Muzej je nekoliko puta nagrađivan, a godišnje ga posjeti oko 15.000 posjetitelja, kazala je viša administratorica u Muzeju, Ana Taslak.

PULA - Dani zaštite i spašavanja, koji su zamišljeni kao pregled svih oblika organiziranja, osposobljavanja i djelovanja u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara, počeli su jučer u Puli. U sklopu tih dana - dvadesetak udruga i petnaestak pravnih osoba na tridesetak štandova u dvorani Osnovne škole "Stoja" predstavit će tehničku opremu, a posjetiteljima je svakako najzanimljivija tzv. vreća za upijanje vode koja bi trebala zamijeniti klasične vreće s pijeskom u zaštiti od poplava. Ističući koliko je važna organizacija sustava zaštite i spašavanja, vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac rekao je kako je Služba zaštite i spašavanja te županije postavljena na dobrim temeljima. Na području te županije Služba zaštite i spašavanja omogućila je "unificiranje sustava, efikasnost i racionalnost", a omogućava da se odgovori na svaki problem, rekao je Kozlevac, dodajući da u toj službi radi oko tisuću ljudi koji su profesionalno uvježbani, a i volonteri joj nesebično pridonose. U konačnici je najvažnija sigurnost građana, rekao je, ističući da je upravo ta sigurnost postala 'hrvatski brend' jer svi koji dolaze u Hrvatsku ne smiju osjećati manju razinu sigurnosti od one koju imaju u svojim državama.

SLAVONSKI BROD - Pjesnikinja, časna sestra Marija Anka Petričević dobitnica je nagrade "Dragutin Tadijanović" za 2009. koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na svečanosti u Spomen-domu "Tadijanović" u Slavonskome Brodu u ime nagrađene pjesnikinje, koja živi i radi u strogoj klauzuri samostana sv. Klare u Splitu, nagradu je primila njezina nećakinja Branka Buljan. Prenijela je i pjesnikinjine riječi zahvale za priznanje te pročitala njezino pismo u kojemu se prisjeća susreta s Dragutinom Tadijanovićem. Predsjednik Upravnog odbora te zaklade akademik Velimir Neidhardt uručio je i godišnje stipendije Fonda "Tadijanović" trima najuspješnijim studenticama iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije - Kristini Kegljen, Tereziji Pavković i Marini Franić. Časna sestra Marija Anka Petričević treća je dobitnica nagrade "Dragutin Tadijanović", nakon Drage Štambuka i Luke Paljetka. Rodila se 1930. u Lovreću. Članica je Zajednice hrvatskih umjetnika i Društva hrvatskih književnika. Obrazlažući odluku, predsjednik odbora za dodjelu nagrade Damir Matanović rekao je među ostalim za sestru Mariju od Presvetog Srca da je našu književnost "nedvojbeno obogatila višebrojnim zbirkama" pjesama, poema, dramskih radova te knjiga pjesničke i autobiografske proze. "Njezin književni izraz svojevrsna je sinteza ponajboljih uradaka hrvatske pjesničke riječi", rekao je Matanović.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙