FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom

Autor: tper
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Dosadašnje aktivnosti unapređivanja te poticanja nastupa hrvatskih tvrtki na zahtjevnom ruskom tržištu, ali i prepreke koje stoje pred tvrtkama razmotrene su na današnjoj sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori, izviješteno je iz HGK.

Zamjenik veleposlanika Ruske Federacije u RH Boris Medvedev istaknuo je kako sudjelovanje velikog broja tvrtki na sjednici govori o značajnom interesu hrvatske strane za razvoj suradnje s Rusijom, a u čemu su ove godine ostvareni i značajni pomaci.

Kako je rekao, pokreće se projekt modernizacije Rusije, odnosno poticanja onih gospodarskih grana koje će povući rusko gospodarstvo, a u tome hrvatske tvrtke mogu pronaći svoje mjesto na ruskom tržištu.

Predsjednik Poslovnog vijeća Franjo Gregurić iznio je podatke da su Hrvatska i Rusija ostvarile lani 2,16 milijardi američkih dolara međusobne robne razmjene, što je manje za 36 posto nego prethodne godine. Od toga hrvatski izvoz iznosio 154 milijuna dolara, što je 17 posto manje.

U strukturi uvezenih roba prevladava nafta, plin, minerali, metali, a u hrvatskom izvozu u Rusiju farmaceutski proizvodi, roba široke potrošnje itd. Pri tome nisu iskorišteni svi potencijali te stoga treba proširiti asortiman izvoznih roba, istaknuo je Gregurić.

Moguća područja suradnje su transport, istraživanje nafte i plina, energetika, prehrambena industrija, graditeljstvo, projektiranje, elektroindustrija, proizvodnja obuće, namještaja itd.

Direktor Predstavništva HGK u Moskvi Ivica Budanec naglasio je podršku koju pružaju ruske i hrvatske institucije radu tog predstavništva, koje postaje središte aktivnosti za ulazak na rusko tržište.

Također je skrenuo pozornost gospodarstvenicima na važnost sudjelovanja na sajmovima spomenuvši sajmove prehrambene industrije u veljači i graditeljstva u travnju sljedeće godine u Moskvi. Planira se i potpisivanje protokola o suradnji s Udruženjem investira Moskve, što je od značaja za ulazak na tržište graditeljstva.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙