FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: Hrvatsko-švedski poslovni forum

Autor: dmar
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je održan Hrvatsko-švedski poslovni forum na kojem su sudjelovali predstavnici švedskih tvrtki zainteresiranih za mogućnosti poslovanja i investiranja u Hrvatskoj.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako Švedska u Hrvatskoj može pronaći partnera po mjeri u ovoj regiji, a nije zanemarivo ni to što će Hrvatska postati idućom članicom EU.

Napomenuo je da Hrvatska drži oko sedam posto sredozemne obale i raspolaže s više luka koje su povoljne za prijevoz i trgovinu, kao i da predstavlja najkvalitetniji komunikacijski kanal s ostatkom Europe, ali i novim gospodarskim silama kao što su Kina, Rusija ili Brazil.

Švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist istaknuo je kako je u posjet Hrvatskoj došlo pedesetak predstavnika najznačajnijih švedskih tvrtki, što je najveće švedsko izalanstvo koje je on vidio u svojoj diplomatskoj karijeri.

Podsjetio je na primjere uspješne švedsko-hrvatske gospodarske suradnje, kakve su ostvarili Tele 2 i Ericsson Tesla, te dodao kako unatoč problema zbog recesije na hrvatskom tržištu djeluje više od 50 švedskih tvrtki.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač podsjetio je na katalog 30 velikih projekata vrijednih ukupno 14 milijardi kuna, koji je Vlada predstavila prošloga mjeseca, te pozvao švedske ulagače da se uključe u te projekte, pogotovo u energetici, turizmu, brodogradnji i maloj brodogradnji.

Forum je organiziran u sklopu Hrvatsko-švedskih poslovnih dana koji se održavaju 28. i 29. listopada u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u suradnji s Hrvatsko-švedskom gospodarskom komorom, Veleposlanstvom Hrvatske u Švedskoj te Veleposlanstvom Kraljevine Švedske.

U sklopu Foruma danas je održana panel diskusija na temu "Uvjeti poslovanja u Hrvatskoj", a sutra je za sve zainteresirane hrvatske tvrtke predviđen seminar "Kako poslovati sa Švedskom" na kojem će se predstaviti mogućnosti poslovanja u Švedskoj, propisani standardi, načini i kanali distribucije proizvoda, poslovni običaji i pravila te organizacija tržišta u toj zemlji.

U isto vrijeme će se za predstavnike švedskih tvrtki organizirati seminar "Invest to Croatia" kako bi se švedskim gospodarstvenicima pružio uvid u zakonski okvir i mogućnosti investiranja u Hrvatsku - strane investicije koje su do sada ušle u Hrvatsku, u kojim sektorima, zakonske olakšice za strane investitore, eventualni projekti koji su na raspolaganju za privlačenje investicija i sl.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙