FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-danska konferencija o bioplinu

Autor: dduk
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Hrvatska ima potencijal u širem korištenju bioplina, a da bi ga bolje iskoristila pored ostalog bi trebalo unaprijediti koordinaciju nadležnih institucija i skratiti administrativne procedure, rečeno je na današnjoj Hrvatsko-danskoj konferenciji o bioplinu održanoj u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U priopćenju HGK, prenose se riječi voditelja Grupacije za bioplin pri HGK Davora Kralika, koji je podsjetio da su energetski razvoj i proizvodnja bioplina u nadležnosti ministarstva poljoprivrede, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te gospodarstva, rada i poduzetništva, koja po njegovoj ocjeni nedovoljno koordiniraju svoje djelovanje.

Jedan od problema je i preduga administrativna procedura koja prethodi konačnom odobrenju za gradnju bioplinskih postrojenja, smatra Kralik.

Danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber naglasio je da je bioplin alternativa fosilnim gorivima te da se uklapa u strategiju veće upotrebe obnovljivih izvora energije i napomenuo da gradnja postrojenja za proizvodnju bioplina otvara nova radna mjesta.

Na konferenciji su prikazani zakonodavni okvir i potencijal bioplina u Hrvatskoj, a predstavnici danskih tvrtki iznijeli su svoja iskustva s bioplinskim postrojenjima.

Održani su i susreti hrvatskih i danskih poduzetnika, a prikazane su i mogućnosti financiranja projekata.

Sudjelovali su predstavnici tvrtki i potencijalnih izvođača u području bioplina, kao i poduzetnici u poljoprivrednom sektoru koji su razmijenili iskustva s danskim poduzetnicima koji su po proizvodnji energije iz bioplina (toplinske, električne i rashladne) te zbrinjavanju ostatka iz poljoprivredne i stočarske proizvodnje među vodećima u Europskoj uniji.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙