FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođanski mediji očekuju od Tadićeva posjeta poboljšanje odnosa

Autor: jsta
SUBOTICA, 4. studenog 2010. (Hina) - Većina vojvođanskih medija unaprijed je izvijestio o posjetu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru prenoseći očekivanja kako će on dati snažan poticaj razvitku hrvatsko-srbijanskih odnosa, ali i ubrzati rješavanje manjinskih pitanja Hrvata u Srbiji.

„Današnji posjet predsjednika Srbije Vukovaru bit će novi, snažan poticaj razvitku dobrih odnosa Hrvatske i Srbije“, prenosi novosadski „Dnevnik“, i dodaje kako dio hrvatske javnosti ipak negoduje zbog prvoga dolaska Borisa Tadića u Vukovar.

Radio televizija Vojvodine prenosi ocjenu direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova koji ističe da se ovim događajem šalje poruka da se mora energičnije i više otvoriti proces suočavanja s prošlošću.

„Mislim da se u Srbiji i Hrvatskoj, kao i drugim zemljama koje se bile umiješane u rat, taj proces ne odvija dovoljno brzo“, zaključuje Popov.

Oprečnih reakcija o dolasku Borisa Tadića u Vukovar ima i u Srbiji, dodaje RTV i prenosi da zastupnici vladajuće većine pozdravljaju doprinos poboljšanju odnosa dviju zemalja, dok oporba smatra da će to nanijeti štetu Srbiji.

Susret Tadića s hrvatskim državnim vodstvom podržavaju i čelnici hrvatske manjine u Vojvodini, jer drže da će to smanjiti srpsko-hrvatske tenzije, te ubrzati rješavanje otvorenih manjinskih pitanja Hrvata u Srbiji.

Kao glavne probleme oni ističu neriješeno pitanje osiguravanja udžbenika za učenike hrvatskih odjela, te formiranja redakcije programa na hrvatskom jeziku na RTV.

„Ovakvi događaji mogli bi pridonijeti smanjivanju animoziteta prema Hrvatima u Vojvodini“, ističe predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, i zaključuje da su Tadić i Josipović na svoja „pleća preuzeli veliki križ uspostave odnosa pomirenja između dvaju naroda“.

Posljednji put dvojica predsjednika sreli su se tijekom dvodnevna službena boravka Ive Josipovića u Beogradu i Subotici u srpnju 2010.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙