FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posjet makedonskog predsjednika Ivanova Srbiji

Autor: ssai
BEOGRAD, 20. listopada 2010. (Hina) - Predsjednici Srbije i Makedonije Boris Tadić i Đorge Ivanov u srijedu su izrazili zajedničku potporu pridruživanju zemalja jugoistoka Europe Europskoj uniji (EU) te istaknuli kako treba raditi na bilateralnim odnosima dviju zemalja tako da oni budu primjer ostalim zemljama u susjedstvu.

Tadić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka sa svojim makedonskim kolegom ponovio kako je Srbija spremna za početak dijaloga s Kosovom te izrazio zabrinutost jer s druge strane, prema njegovim riječima, stižu zahtjevi da se dijalog odgodi.

“Želimo da dijalog počne što prije, kako bismo probleme ostavili iza sebe, a ne serije problema ispred nas“, kazao je Tadić, ponovivši kako Srbija ne priznaje i neće priznati neovisnost Kosova te da je privržena diplomatskom rješenju.

Dodao je kako nije nužno da se u dijalog kreće s najosjetljivijim pitanjima, već da se može krenuti od pitanja najvažnijih za Srbe i Albance, navevši kao jednu od tih tema pitanje nestalih osoba.

Srbijanski predsjednik također je istaknuo kako je Srbija spremna, u sklopu svojih mogućnosti, pomoći rješavanju spora između Makedonije i Grčke vezano uz ime makedonske države.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov naglasio je kako dvije zemlje mogu surađivati u brojnim područjima, navevši među spornim pitanjima i odnose između njihovih crkava koje bi, kako je rekao, trebalo prepustiti crkavama da ga riješe dijalogom.

Ivanov i Tadić istaknuli su kako prijateljski odnosi dviju zemalja najbolje mogu biti potvrđeni zaštitom identiteta srbijanske zajednice u Makedoniji i makedonske u Srbiji te najavili da će uskoro biti potpisan međudržavni sporazum o zaštiti nacionalnog kulturnog blaga i povijesnih spomenika.

Ivanovu je ovo prvi službeni boravak u Srbiji.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙