FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Z. Pusić: Tadićev posjet Vukovaru imat će 'katarzično djelovanje'

Autor: ssai
BEOGRAD, 27. listopada 2010. (Hina) - Predsjednik zagrebačkog Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić ocijenio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" od srijede, pozitivnom odluku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o dolasku u Vukovar, dodajući da će Tadićev posjet imati "katarzično djelovanje" na političku scenu i javno mnijenje u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, naročito u Vukovaru.

Svakome je, kaže Pusić, jasno da dolazak u Vukovar Tadiću neće donijeti bodove kod srbijanskih desničara i nacionalista te da njegov posjet neće izazvati oduševljenost u Srbiji.

"Mene kao pripadnika civilnog sektora ništa ne bi spriječilo učiniti nešto slično, ali mnogi političari bi kalkulirali. Tadićeva odluka je potez državnika, prije nego političara", ističe Pusić.

Prema najavama iz ureda srbijanskog predsjednika, Tadić će idući tjedan posjetiti Vukovar i obići spomen-područje na Ovčari, gdje je ubijeno 200 Hrvata te Paulin Dvor, u kojemu je ubijeno 19 srpskih civila. No, kako u srijedu pišu listovi "Danas" i "Politika", posjet Vukovaru prethodnica je Tadićeva službenog posjeta Zagrebu koji bi trebao biti krajem studenoga.

Posjet srbijanskog predsjednika Vukovaru i obilazak hrvatskog stratišta na Ovčari Pusić smatra značajnom gestom koja predstavlja mnogo više od sastanka političara. On ističe kako se Tadićev odlazak u Vukovar može usporediti s njegovim ranijim posjetom Srebrenici, kao i s posjetom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Varivodama i Ahmićima, mjestima stradanja Srba i Bošnjaka.

Pusić je poručio hrvatskim strankama i udrugama građana koje se protive posjetu i traže da Tadić "prizna da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku" da bi "dobro učinili kada bi prvo pomeli pred svojim vratima". Po njegovu mišljenju, državnički potezi kakvi su Josipovićevi i Tadićevi obilasci mjesta ratnih stradanja, u trenutku kada se poduzimaju ne uživaju potporu većine građana, ali pridonose stvaranju drukčijega javnog mnijenja.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙