FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankarski sektor srušio europske burzovne indekse

Autor: neba
LONDON, 21. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, ponajviše u bankarskom sektoru jer su ulagače uznemirili slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Credit Suissea.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.080 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,3 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

Cijena dionice Credit Suissea pala je više od 3 posto, nakon što je ta švicarska banka izvijestila o padu čiste dobiti u trećem tromjesečju za 74 posto.

Zbog toga se pod pritiskom našao bankarski sektor, pa su dionice Barclaysa, BNP Paribasa i Natixisa pojeftinile između 0,4 i 1,3 posto.

"Ulagači su i dalje oprezni i vrlo osjetljivi na sve podatke. No, očekuju se daljnji potezi središnjih banaka, a i jutrošnji podaci pokazuju da rast kineskog gospodarstva nije znatnije usporio. Stoga još uvijek ima temelja za optimizam", kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju iznosio je 9,6 posto na godišnjoj razini, a u prethodnom kvartalu 10,3 posto. Analitičari su očekivali rast od 9,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,1 posto, na 9.376 bodova, najnižu razinu u tri tjedna.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙