FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: obilježena 19. obljetnica stradanja Lušca

Autor: zdra
VUKOVAR, 2. studenog 2010.(Hina) - Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom prigradskom naselju Lužac, obilježena je 19. obljetnica slamanja obrane tog naselja u Domovinskom ratu koji je bio i početak sloma obrane grada Vukovara.

U spomen na 59 branitelja i mještana, poginulih i nestalih tijekom okupacije Lušca, vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, braniteljskih i stradalničkih udruga te izaslanstva grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Sudionici komemorativnog okupljanja prisjetili su se 2. studenoga 1991. godine, kada su se mještani i branitelji Lušca našli u okruženju bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba, čijim su izbijanjem na cestu na Priljevu razdvojeni hrvatski branitelji koji su branili Vukovar i gradsku četvrt Borovo naselje.

Nakon što su paravojne postrojbe okupirale Lužac, 59 branitelja i civila toga naselja ubijeno je, a ubrzo, 18. studenoga, slomljena je i obrana Vukovara.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici vukovarske osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Molitvu za žrtve Lušca u Domovinskom ratu molio je župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borovog naselja, fra Vjenceslav Janjić.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙