FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽOZ: obilježeno deset godina Centra za istraživanje holokausta

Autor: ipet
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Deset godina djelovanja Istraživačkog i dokumentacijskog centra za žrtve i preživjele holokausta - CENDO obilježeno je večeras u Židovskoj općini Zagreb (ŽOZ) predavanjem direktorice toga centra Melite Švob, koja je predstavila i njihove nove internetske stranice.

CENDO surađuje i prati rezultate istraživanja, literaturu, publikacije, događaje i novosti u brojnim srodnim organizacijama i institucijama, osobito onima koji istražuju Židove i holokaust.

Melita Švob uputila je sve zainteresirane da na internetskim stranicama, među ostalim, pronađu i podatke o 30 židovskih općina koje su na području Hrvatske postojale 1930. i to iz publikacija koju su izdavali rabini.

U Hrvatskoj danas postoji samo deset židovskih općina, rekla je Švob dodavši da je, prema podatcima iz 1999., u Hrvatskoj u 60 mjesta živjelo 935 Židova koji su preživjeli holokaust, od kojih najviše - oko 630 u Zagrebu.

Istaknula je da podatci svjedoče da je tijekom holokausta u Hrvatskoj stradalo 80 posto Židova , a spomenula je, primjerice, i neka mjesta stradanja koja se rijetko spominju, poput dječjega kampa u Sisku, kao i težak položaja žena u koncentracijskim logorima.

Posebice je ukazala i na važnost demografskih analiza kao pokazatelja tih stradanja te istaknula da se tek sada popravlja demografska slika židovske populacije u Hrvatskoj koja je, podsjetila je, nakon holokausta bila bitno pogoršana i 1948., kada je iz Hrvatske iselilo puno mladih članova židovske zajednice.

Spomenula je i program zimskoga druženja u Opatiji za osobe koje su preživjele holokaust.

Predavanje je organiziralo Kulturno društvo "Miroslav Šalom Freiberger", a posjetitelji su mogli razgledati i prigodnu izložbu te filmske priloge o radu toga centra.

CENDO su 2000. u ŽOZ-u osnivali Claims konferencija (Conference on Jewish Material Claims Against Germany - Konferencija za židovska materijalna potraživanja od Njemačke osnovana 1951.) te ŽOZ i židovska organizacija Joint (American Jewish Joint Distribution Committee - JDC ili Joint).

Centar je registriran kao samostalna organizacija u ožujku 2002. i upisan je u registar Udruga Republike Hrvatske i znanstvenih udruga Ministarstva znanosti i tehnologije.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙