FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grupa Podravka: neto dobit 82,3 milijuna kuna

Autor: tper
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ostvarila neto dobit od 82,3 milijuna kuna, što je porast od 95 posto u odnosu na isto razdoblje lani, rečeno je na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata.

Predsjednik Uprave Miroslav Vitković kazao je kako su unatoč gospodarskoj krizi zadovoljni ostvarenim rezultatima. Ova Uprava koja je dobila mandat da stabilizira kompaniju učinila je sve kako bi došla do ovakvih rezultata, kazao je dodajući kako su pred njima još dva intenzivna mjeseca.

To znači da moraju ostvariti ciljeve koje su zacrtali - dobit od oko stotinjak milijuna kuna kako bi uspjeli u što kraćem vremenu sanirati gubitke iz prošlosti, pokrenuti nove investicijske i razvojne cikluse, a onda, bude li prilike, i određene akvizicije u regiji.

Naglasio je kako je Podravka likvidna kompanija te da su u intenzivnim pripremama za veliko refinanciranje koje ih čeka sljedeće godine (600 milijuna kuna kratkoročnih obveza, refinanciranje obveznica i komercijalnih zapisa i još nekih kredita) te kako su sve banke zainteresirane da budu partner Podravci.

Poslovodstvo Podravke podsjetilo je da je Uprava uz suglasnost Nadzornog odbora na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o neprihvaćanju ponude za kupnju 10,65 posto dionica, o čemu je obaviještena OTP banka.

Vitković je objasnio da, sukladno ugovorima OTP-a i Podravke i OTP-a i Fima Ami Limited-a iz ožujka prošle godine, postoje call i put opcije, na temelju kojih je OTP obavijestio da kreće u stjecanje 10,65 posto dionica te da, Podravki nude da kupi te dionice u trezor pri čemu je cijena definirana ugovorima.

Ako Podravka ne kupi te dionice OTP može izvršiti prodaju tih dionica, a Podravka je dužna nadoknaditi razliku između cijene po kojoj se prodalo, kazao je.

"Njihova opcija traje do 31. prosinca, mi smo u kontaktima s OTP Bankom, razgovaramo s njima, jer je dogovor da se niti jedna radnja neće desiti bez koordinacije sa drugom stranom. Želja je da se izbjegnu sporovi, no ako i dođe do njega mi smo na taj spor spremni", kazao je Vitković.

Napominje kako je cilj da razgovaraju s OTP bankom da te dionice ne idu na Burzu bez kontrole, jer bi mogla pasti cijena dionica što nije u interesu ni OTP-u ni Podravki. Bila bi puno bolja opcija da se nađe partner koji bi uzeo paket tih dionica, rekao je čelni čovjek Podravke.

Napominje pritom kako je zadaća Uprave poslovanje tvrtke i ostvarivanje planove, a ne razmišljati o vlasničkoj strukturi. Pretjerano se ne uzbuđujemo oko toga tko će biti vlasnik tih 10,6 posto dionica niti ne tražimo neke kupce. Mi razgovaramo da vidimo koji su potencijalni rizici ili benefiti, kazao je.

Na upit ima li zainteresiranih, odgovara da ih ima puno te da svatko tko poznaje Podravku i njen potencijal zna da bi to mogao biti dobar posao.

Po podacima iz izvješća, ukupni su prihodi Grupe Podravka iznosili 2,74 milijardi kuna i smanjeni su 3,4 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 4,9 posto, na 2,65 milijardi kuna.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙