FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: međunarodna konferencija o poduzetništvu

Autor: ivuc
OSIJEK, 29. listopada 2010. (Hina) - Četvrta međunarodna konferencija o poduzetništvu pod nazivom „Inovativnost + poduzetništvo > konkurentnost“ u Osijeku je okupila oko 180 sudionika i 25 izlagača iz šest zemalja u organizaciji osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS i osječkog Centra za poduzetništvo.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić kazala je kako proračunska sredstva za poticanje poduzetnišva ove godine iznose 326 milijuna kuna.

Kao neke od budućih mjera najavila je donošenje zakona protiv tzv. sive ekonomije, reformu sustava obrtničke i gospodarske komore te mjere pojednostavljivanja pokretanja poduzetničkih projekata, jer je po sadašnjim uvjetima i troškovima za osnivanje trgovačkih društava Hrvatska jedna od najskupljih zemalja u regiji.

Dodala je kako je ministarstvo ove godine, iznosom od 4,6 milijuna kuna, pomagalo aktivnosti potpornih institucija u poduzetništvu, jer drži da razvojne agencije, centri za poduzetništvo i poduzetnički inkubabori u ovome trenutku imaju najveću koncentraciju znanja o poduzetništvu i jedini su svladali proceduru korištenja sredstava iz europskih pretpristupnih fondova.

Voditeljica Katedre za poduzetništvo osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer kazala je kako je skup okupio predstavnike nekoliko potpornih institucija u poduzetništvu, što je za istočni dio Hrvatske posebice značajno, jer, kako drži, ovaj dio RH nema dovoljno kapaciteta da bi, bez suradnje, promijenio stanje u kojem se sada nalazi.

Dodala je kako je, po najnovijim istraživanjima regionalne konkurentnosti u Hrvatskoj, "panonska regija na dnu, a pet slavonskih županija na dnu panonske regije".

Član Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Branko Roglić istaknuo je kako je gospodarstvo temelj svake države, ali da naša politika to nije pravodobno shvatila, iako se, politika ne može voditi bez novca, koji se može stvoriti samo u gospodarstvu.

Na konferenciji će se, uz ostalo, govoriti o poboljšanju konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, organizacijskoj kulturi kao izvoru konurentske prednosti, uspostavljanju inovacijske klime, a održat će se i rasprava o ulozi poduzetništva i inovativnosti u postizanju konkurentnosti.

Glavni pokrovitelji konferencije su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Grad Osijek, a suorganizatori Osječko-baranjska županija i Poslijediplomski studij poduzetništva osječkog Ekonomskog fakulteta.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙