FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Senat Sveučilišta odbacio nacrte prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu

Autor: pgas
SPLIT, 28. listopada 2010. (Hina) - Senat Sveučilišta u Splitu na današnjoj je sjednici odbio nacrte prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo na javnu raspravu.

Senat splitskog Sveučilišta je raspravljajući o nacrtima tih prijedloga donio zaključak da su spomenuti zakoni u formi u kojoj su stavljeni na javnu raspravu neprihvatljivi, navodi se u priopćenju Sveučilišta u Splitu. Pri tomu se ističe da je Senat iskazao spremnost Sveučilišta u Splitu da svojim znanstvenim i stručnim potencijalima pomogne predlagatelju u izradi prijedloga novih zakona.

Skupa s priopćenjem splitsko je Sveučilište objavilo i prilog javnoj raspravi o prijedlozima zakona o visokom obrazovanju, zakona o sveučilištu i zakona o znanosti što su ga za današnju sjednicu Senata uputili dekan i prodekan splitskog Medicinskog fakulteta Matko Marušić i Ivica Grković, uz napomenu kako se njihovo mišljenje daje kao prilog zapisniku sjednice Senata.

Matković i Grković podržavaju izradu i donošenje ta tri zakona, ali se, kako su naveli, pridružuju i ranijim primjedbama Foruma za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja koje je potpisala predstavnica Nacionalne zaklade za znanost, visoko obrazovanje i tehnologijski razvoj RH u tom forumu dr. Livia Puljak, a u kojem se izražava protivljenje prijedlogu da se u novom zakonu o znanosti ukine Odbor za etiku znanosti i visokog obrazovanja, a da se istodobno ne predlaže osnivanje zamjenskog odbora (OEZVO) koji bi preuzeo njegovu funkciju.

"Kao saborsko tijelo, OEZVO je koncept znanstvene čestitosti u Hrvatskoj podigao na visoku razinu, čak i po međunarodnim kriterijima, jer svega nekoliko europskih zemalja ima nacionalni odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju", navodi dr. Livia Poljak. Ona upozorava kako "ukidanjem nacionalnog odbora za etiku odašiljemo poruku vlastitoj i međunarodnoj zajednici da nam je znanstvena čestitost nebitna i dajemo poticaj svima koji se bave neetičnim postupcima, bilo iz neznanja ili zle namjere".

Ovo stajalište dr. Livia Puljak je naslovila i na predsjednika Upravnog odbora Nacionalne zaklade za znanost dr Peru Lučina, zatraživši da napravi sve što je u njegovoj moći kako bi se OEZVO ne bi ukinuo.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙