FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Većinom glasova Hrvatski je sabor nešto iza ponoći odbio SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor. Nakon gotovo 15 sati rasprave protiv SDP-ove inicijative glasovalo je 79 zastupnika vladajuće većine, dok su za izglasavanje nepovjerenja predsjednici Vlade glasovala 62 oporbena zastupnika, a jedan je zastupnik bio suzdržan. Taj je prijedlog u saborsku proceduru upućen na temelju prikupljenih potpisa 58 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista. Nakon cjelodnevnog zasjedanja za raspravu je još bilo prijavljeno 60-ak govornika, no prekinuta je nakon istupa potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je prozvao vrh SDP-a da djeluje protuustavno.

Nakon 15-minutne stanke uslijedili su istupi u ime predlagača, saborskih klubova kao i premijerke Kosor, a potom i glasovanje.

SDP-ov čelnik Zoran Milanović u ime predlagatelja kazao je da "više ne žele sudjelovati u blamaži" nakon Šeksova istupa u kojem je vrh SDP-a prozvao da djeluje protuustavo i da je SDP kriminalna organizacija. "To je skandalozno. Nakon ovog skandala i sramotne izjave nema više smisla da SDP na bilo koji način sudjeluje u raspravi", kazao je Milanović. Ustvrdio je kako je sadašnjoj vladi davno istekao rok trajanja te da je ekonomski nekompetentna. Pozvao je HDZ da, ako mu je zaista stalo do Hrvatske, više ne traži od europskih grupacija brzojave podrške, reagirajući ponovno na pismo glavnog tajnika Europske pučke stranke (EPP) u kojem se izražava potpora premijerki Jadranki Kosor. Pisma potpore od strane europskih stranaka opasnim i štetnim za Hrvatsku ocijenila je u ime Kluba HNS-a i Vesna Pusić.

Predsjednica Vlade Kosor odgovorila je da nitko od EPP-a nije tražio reakciju i davanje potpore te dodala da je to nešto što je uobičajeno.

"Mi smo zahvalili na potpori naše političke obitelji i zaista je bilo teško slušati objede koje su došle na račun dužnosnika EPP-a i članova te grupacije i naravno da ću se svakako na sljedećoj sjednici EPP-a ispričati", kazala je. Kosor smatra da je u saborskoj raspravi bilo izrečeno puno teških i neprimjerenih riječi koje se, dodala je, u Saboru ne bi trebale izgovarati. "Ako je netko izrekao koju riječ previše, u ime svih nas izražavam žaljenje", rekla je i dodala kako se, međutim, od čelnika SDP-a do sada nije čula ni jedna riječ žaljenja zbog svega izgovorenog o HDZ-u.

Vladimir Šeks kazao je kako je reagirao na višestruke, opetovane tvrdnje SDP-ova vrha izrečene i u medijima da je HDZ kriminalna organizacija .

"Ako vi propagirate zabranu HDZ-a, ja sam s punim pravom postavio pitanje odgovornosti SDP-a", rekao je. Andrija Hebrang u ime Kluba HDZ-a kazao je kako je tijekom rasprave bilo puno teških riječi i uvreda te da se ne bi trebalo loviti za riječ jednog zastupnika. Damir Kajin (IDS) je ustvrdio da Šeksove riječi nisu bile primjerene kazavši kako se boji "prijetećih prstića", a Milorad Pupovac je u ime Kluba SDSS-a kazao kako nikad do sada nije čuo da se stranci prijeti sankcijama zbog toga što je netko nešto rekao u Saboru.

ZAGREB

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks prozvao je sinoć vrh SDP-a da djeluje protuustavno jer ne poštuje odluke Ustavnog suda, reagirajući na istup SDP-ova zastupnika Željka Jovanovića koji je prozvao HDZ-ovu vlast za kontinuiranu proizvodnju korupcije. Kontinuiranu proizvodnju korupcije treba zaustaviti, kazao je Jovanović u višesatnoj raspravi o SDP-ovoj inicijativi za izglasavanjem nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor, ocijenivši da "DORH u ovom trenutku zbrinjava samo otpad proizvodnje korupcije". Vladu je nazvao "skupom svjedoka pokajnika koji samo gledaju kako oprati svoju savjest" te naglasio kako bi prijevremeni izbori spriječili daljnju proizvodnju korupcije. "A najveći doprinos za Hrvatsku bio bi da premijerka Kosor potpiše svoju ostavku", ustvrdio je.

Reagirao je Šeks kazavši kako je klevetnička tvrdnja da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija. "Točno je da je vrh SDP-a kriminalna organizacija i treba razmotriti primjenu članka 129. Ustava koji propisuje da Ustavni sud nadzire ustavnost programa političkih stranaka i da se u skladu s Ustavom može zabraniti njegov rad. Vrh SDP-a krši temeljna načela ustavnog poretka. Ne priznaje odluke Ustavnog suda i zbog toga bi mogli doći pod udar zakona i zabrane rada", rekao je.

SDP-ovi zastupnici odbacili su te optužbe te poručili HDZ-u kako su njima najbolje poznate boljševičke metode. "Da je ovo komunistički pamflet, sasvim sigurno ga ne bi potpisali predstavnici HNS-a, HSU-a, HSP-a i IDS-a", ustvrdio je Arsen Bauk odgovarajući na tvrdnju HDZ-ova zastupnika Frane Matušića da je SDP već optužio i osudio premijerku Kosor, a da, u maniri komunizma, nedostaje samo egzekucija.

ZAGREB

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović reagirao je sinoć u saborskoj raspravi o SDP-ovoj inicijativi za izglasavanjem nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor na priopćenje Europske pučke stranke (EPP) koja je dala potporu premijerki kazavši kako je ono skandalozno i grubo zadire u unutarnje stvari Hrvatske. "To je skandalozno i najbolji način da se Hrvatima zgadi EU", ustvrdio je Milanović dodavši da to pismo pokazuje kako se lobira po Bruxellesu. Reagirao je tako na istup glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića, koji je kazao da je HDZ dobio podršku EPP-a te citirao priopćenje u kojem uz ostalo stoji da je "Milanović politički irelevantna osoba u Bruxellesu". "To je pismo kojim se grubo zadire u hrvatske unutarnje stvari i to od strane jednog običnog neodgovornog bezveznjaka", kazao je Milanović ističući da je pismo poslao tajnik EPP-a, tehnička osoba, a ne nikakav državnik. Poručio je HDZ-u da ne "liječi komplekse na takav način". Vrlo se dobro zna tko su tajnici u Bruxellesu, tko je tko u Bruxellesu i do koga ja kao predsjednik SDP-a mogu, a do koga ne mogu doći, dodao je. "Ja nisam često u Bruxellesu. Onda sam kad su važni sastanci i ne sudjelujem u donošenju važnih odluka, kao ni vi, jer nisam iz države članice. Ali razgovaram tamo s ljudima koji su vrh izvršne vlasti u svojim zemljama", nastavio je. Predsjedavajući sjednice, potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak prekinuo je njegovo izlaganje kazavši mu da se drži teme, na što mu je Milanović uzvratio da se, "kao bivši ministar unutarnjih poslova, mora malo akomodirati". Derete se na mene, uzvratio je Milanović Jarnjaku, na što mu je Jarnjak kazao da nema nikakvo pravo tako mu se obraćati i izrekao mu opomenu.

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se večeras u crkvi Sveta Mati Slobode sa zagrebačkim maturantima koje je pozvao da u život koji je pred njima kroče hrabro, bez straha i s odgovornošću, slijedeći Isusa Krista. Riječ je o tradicionalnom susretu kardinala Bozanića s maturantima koji je ove godine održan pod sloganom "Vrijedan si", a nadahnut je na biblijskome ulomku iz knjige proroka Izaije koji govori o vrijednosti i dragocjenosti svakoga čovjeka pred Bogom. Svoje promišljanje o toj temi mladi su iskazali kroz program u kojemu koji su scenski oživjeli taj prizor, pjesmama u izvedbi Nadbiskupijskoga broja mladih te kratkim filmskim isječcima. Kardinal je spremno odgovarao i na pitanja mladih koje je, primjerice, zanimalo i čega se on osobno najviše boji te što bi on sada učinio da je na njihovu mjestu. Odgovorio je da se najviše boji da ne uvrijedi Boga te da bi se trudio da što bolje iskoristi vrijeme odluke koje je pred njim jer će se na tomu temeljiti njegov daljnji život. Spremno je i potvrdno odgovorio na pitanje jedne maturantice je li bio zaljubljen, a onima koji su u dvojbi kada je riječ o izboru zanimanja, da stalno postavljaju pitanja, propituju odgovore i prepoznaju da je nešto pravo kada osjete mir, te da je i on osobno tako izabrao svoje zanimanje za koje zahvaljuje Bogu što ga je u njega pozvao. Susret su organizirali Povjerenstvo za pastoral mladih i Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

ZAGREB

U organizaciji Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Hrvatskog ekološkog društva, Hrvatskoga botaničkog društva i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji večeras je u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku predstavljena knjiga skupine autora "Botanički važna područja Hrvatske". U knjizi su određena ukupno 94 područja iznimne biološke i botaničke vrijednosti u Hrvatskoj koje prelazi državne granice. Takva područja uključuju međunarodni interes kako bi se pronašla i uspješno zaštitila. Kako je istaknuto u prigodi predstavljanja knjige, na njihovo očuvanje obvezuju i međunarodne konvencije i domaće zakonodavstvo, a to je i moralna obveza svakoga svjesnog pojedinca. Cilj je bio da ta područja dobiju poseban tretman kako bi se očuvala bez obzira na to nalaze li se u već zaštićenim područjima i jesu li otprije dobro poznata ili su na drugim lokacijama, pa će njihovo uvrštenje možda iznenaditi žitelje tih prostora, kazali su predstavljači Nenad Jasprica, jedan od suautora knjige, te Josip Mikuš, predsjednik dubrovačkog ogranka Hrvatskog ekološkog društva.

ZAGREB

U Hrvatskoj je u 2010. godini proizvedeno 610 tisuća tona pšenice, što je 35 posto manje nego lani, pokazuju prethodni podaci Državnog zavoda za statistiku o ostvarenim prirodima ranih usjeva sa stanjem 15. kolovoza. Prosječna je pak proizvodnja pšenice po hektaru iznosila 4,2 tone. Podaci DZS-a pokazuju također da je ukupna proizvodnja ječma smanjena za 32 posto, a pad proizvodnje zabilježen je i kod zobi i uljane repice.

ZAGREB

Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za kolovoz iznosila je 6.314 kuna što je u odnosu na plaću za srpanj više za 54 kune ili nominalno za 0,9 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine više je za 192 kune ili za 3,1 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Krizni porez umanjio je prosječne zagrebačke neto plaće za kolovoz za 2,5 posto ili za 157 kuna, pa je prosječna zagrebačka neto plaća za kolovoz umanjena za krizni porez iznosila 6.157 kuna.

(Hina) xjn/xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙