FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga pripovijedaka "Kamen i drača" Milana Puljiza

Autor: macu
ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Knjiga pripovijedaka umirovljenog novinara Milana Puljiza "Kamen i drača. Runovićka rapsodija" predstavljena je danas u Zagrebu u organizaciji zagrebačke Udruge Runovićana i Naklade Artresor.

Književnik Miro Gavran nazvao je knjigu "spomenarom jednog vremena i prostora", koja je vješto napisana iz jake unutarnje potrebe autora. Po njegovim riječima autor izvrsno povezuje u knjizi "prošlost i sadašnjost" u kojoj su Runovići glavni lik knjige u kojoj je na uvjerljiv način prikazan mentalitet.

"Sa simpatijama su opisani junaci", napomenuo je Gavran, dodavši kako autor s velikom ljubavlju promatra čovjeka, jer su u pravilu mali ljudi patnici.

"Puljiz je knjigu napisao ne samo za svoju bližu generaciju, nego u nakani da za nove generacije taj prostor bude oslikan", rekao je Gavran.

Mate Maras, poznati hrvatski prevoditelj, ocijenio je knjigu "neposrednim svjedočanstvom" u kojoj autor "sažimlje doživljaje". Cijela je knjiga kao starinsko silo, gdje se čeljad skupila i okupila oko komina, rekao je, napomenuvši kako autor u svojim pričama "povezuje stalan prostor i nestalno vrijeme". Po Marasovim riječima u knjizi se čuje jeka iz davnine, a autor stvara runovićku kroniku drugačije od uobičajena načina pripovijedanja.

U ime Udruge Runovićana u Zagrebu autoru se na knjizi i tom daru hrvatskoj kulturi zahvalio Mijo Jukić, rekavši kako je ljepša od svakog pršuta i vina.

U knjizi je devet pripovijedaka - Kamen i drača, Maca i špica, Beštimadur, Kata od svakog zanata, Rat, Večera, Luka Vugin, Diploma te Pere i Puljuša.

Autor je u predgovoru zapisao kako se tek naoko učini da je ta knjiga njegov životopis. Ona je oslonjena na elemente narodnog života, kaže autor, navodeći kako se u njegovim slikama zrcali dugo razdoblje - od Prvoga i Drugoga svjetskog rata do Domovinskoga.

Ulomke iz knjige čitali su Sanda Lončar i Marko Biočić.

"Kamen i drača" prvo je književno djelo Milana Puljiza (Runovići, 1935.) koji je objavio pet knjiga, uz ine, "Pogled u sutra", "Ušutkivana misao" i "Građanin predsjednik".

(Hina) xmc ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙