FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O Obersnelovom prijedlogu za jamstva "3. maju" Gradsko vijeće u četvrtak

Autor: sjun
RIJEKA, 25. listopada 2010. (Hina) -

Brodogradnja je zapostavljena zbog načina upravljanja države kao vlasnika, a brodograditelji nude Sporazum o očuvanju hrvatske brodogradnje - model radničkog dioničarstva kao mogući izlaz, istaknuto je na tribina "Brodogradnja - pojas za spašavanje hrvatskog gospodarstva?" održanoj danas u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Na temu nužnosti opstojnosti domaće brodogradnje i mjerama koje valja poduzeti da se spriječi likvidacija brodogradilišta govorili su predstavnici sindikata u brodogradilištima "3. maj", Kraljevici i Brodosplitu, gradske i županijske uprave i ekonomski stručnjaci.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osudio je reakciju ministra gospodarstva Đure Popijača (u današnjoj emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija) na Obersnelov prijedlog da Grad Rijeka izda jamstva "3. maju" u visini od 24 milijuna dolara za izgradnju prvih dvaju tankera za švedskog brodara "Wisby Tankers". Taj bi se prijedlog riječkog gradonačelnika trebao raspraviti na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak.

"Popijač je, uz gomilu drugih poluistina, mene osobno proglasio krivcem za mogući neulazak Hrvatske u EU. Priča o Europskoj uniji postaje smiješno-tragična kada svaki pokušaj ozbiljne raprave o bilo kojem problemu završava prijetnjom o neulasku u Europsku uniju", kazao je Obersnel.

U ovom trenutku nema ozbiljnijeg proizvoda od broda napravljenog u hrvatskom brodogradilištu", smatra Obersnel ističući da će podržati svaku inicijativu koja će se zalagati za nastavak brodograđevne industrije.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da se na Danima hrvatskog turizma, održanim prošlog tjedna u Rovinju, susreo s ministrima Popijačem, Šukerom i premijerkom Kosor te da mu je rečeno da će Vlada pokušati riješiti problem jamstava za izgradnju spornih tankera, a planovi restrukturiranja brodogradilišta trebali bi biti jedna od tema današnjih razgovora premijerke Kosor u Bruxellesu.

Nezavisni ekonomski stručnjak Slavko Kulić kazao je kako Hrvatska ne smije postati žrtvom uključivanja u euroatlantske integracije po cijenu propadanja gospodarstva te da državi ne nedostaje novca nego kvalitetna koncepcija rješavanja problema.

(Hina) xsjun yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙