FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol Boris Maruna (1940.-2007.)

Autor: mkov
ZAPREŠIĆ, 23. listopada 2010. (Hina) - U prigodi 70. obljetnice rođenja pjesnika Borisa Marune, u Zaprešiću se danas održava okrugli stol "Pjesnik, prevoditelj, urednik, saborski zastupnik, diplomat Boris Maruna (1940.-2007.)", a jutros je u Gradskoj vijećnici prikazan videofilm "Boris Maruna u Zaprešiću".

O svojim sjećanjima na Marunu govorio je akademski kipar Dragutin Grgas i predsjednik zaprešićkoga ogranka Matice hrvatske Stjepan Laljak, a Marunine stihove kazivao je dramski umjetnik Joško Ševo.

Podsjetivši kako je Boris uz njega bio vezan preko brata Petra koji je živio u Španjolskoj, Grgas je istaknuo kako je Boris poslije povratka u Domovinu tijekom devedesetih godina često boravio u njegovu domu. U Zaprešiću je uvijek osjećao toplinu doma, jer su ga, po Grgasovim još kao dijete Zaprešićani dobro primali.

Za razliku od brata Petra, koji je egzil teško podnosio, Boris je bio poletna i elokventna narav, rekao je Grgas, dodavši kako je stalno bio spreman na huncutarije i šale.

Ocijenio je kako je dobro poznavao ljude, a posebno "partijaše i Hrvate u emigraciji" te dodao kako im je "znao stati na žulj".

Ustvrdio je kako je Maruna bio revolucionarne prirode jer je, po njegovim riječima, još 1995. govorio: "Ljudi idemo promijeniti vlast u Hrvatskoj".

Smatra da je Boris Maruna bio iznimna pojava u hrvatskoj kulturi, a po svom svjetonazoru kozmopolitski čovjek.

Laljak je podsjetio kako su nedavno postavili spomen ploču u općini Jesenice, na kuću ispod Tulovih greda, gdje je rođen Boris Maruna, koji se s obitelji 1949. preselio u Zaprešić.

U poslijepodnevnom dijelu Okrugloga stola bit će predstavljena knjiga Borisa Marune "Što je čuvalo nadu" i Zbornik radova s 9. kijevskih književnih susreta "Boris Maruna".

O Maruninoj poeziji će tada između ostalih govoriti akademik Tonko Maroević, a o njegovoj "revoluciji" povjesničar Ivo Banac, čiji je rad objavljen u Zborniku.

Boris Maruna (Podprag, 1940. - Zagreb, 2007.) hrvatski je pjesnik i prevoditelj s engleskog i španjolskog jezika. Godine 1960. emigrirao je u Italiju. U tri desetljeća svog emigrantskog izbivanja, živio je u Italiji, Argentini, Velikoj Britaniji, SAD-u i Španjolskoj. Objavio je nekoliko zbirki pjesama. Autor je kronike "Otmičari izgubljena sna". Maruna se vratio 1990. godine u Hrvatsku. Bio je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, te radio kao urednik Hrvatske revije. Na listi SDP-a ušao je 2000. u Hrvatski sabor, a nakon toga je postao veleposlanik Republike Hrvatske u Čileu.

(Hina) xmkov ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙