FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: Kod Slunja održana vježba "Udar-10"

Autor: dber
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Vojna vježba "Udar-10" Hrvatske kopnene vojske (HKoV) održana je danas na "Dan uvaženih gostiju" na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, a vježbi su nazočili zamjenik zapovjednika HKoV-a, brigadni general Zvonko Peternel, zapovjednik za obuku i doktrinu (ZOD) brigadni general Ivan Jurić te drugi visoki pripadnici Oružanih snaga RH, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

MORH navodi kako u vježbi, u Slunju sudjeluje više od 400 pripadnika HKoV-a iz Gardijske motorizirane brigade, Inženjerijske pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu i Bojne NBKO, a vježbom se pripremaju za sudjelovanje u združenom i multinacionalnom okruženju.

Tijekom vježbe su prikazane sposobnosti Voda za dekontaminaciju u dekontaminaciji vozila, opreme i ljudi, Inženjerijskog voda za razminiranje, koji je predstavio humanitarno razminiranje strojnim i ručnim metodama, kao i razminiranje površine iza stroja za razminiranje, dok je Inženjerijski vod za horizontalne konstrukcije pokazao sposobnosti u zaprječavanju prometnica.

Zadaća motorizirane satnije Gardijske motorizirane brigade bila je pokazati postupke i procedure u slučaju napada na protivnika, a u tom dijelu vježbe blisku zračnu potporu osiguralo je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ističe MORH-a.

Po programu Creval, ocjenjivački tim HKoV-a na čelu s pukovnikom Damirom Babićem ocjenjuje deklarirane postrojbe u pripremama i planovima, operacijama, logistici, KIS-u i administrativnom području.

Ocjenjivanje je pod nadzorom NATO-a i maksimalno traje 72 sata.

MORH napominje kako će vježba "Udar-10" dati realnu sliku o mogućnostima, uvježbanosti i osposobljenosti postrojba za provedbu zadaća koje proizlaze iz ciljeva snaga.

(Hina) pp/xbdj/ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙