FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Valutni rat središnja tema sastanka u Južnoj Koreji, dolar ojačao

Autor: gvla
LONDON, 22. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta na početku sastanka ministara financija članica G20 u Južnoj Koreji, obilježenog spekulacijama o globalnom valutnom ratu među zemljama koje nastoje umjetno održavati tečajeva svojih valuta niskima kako bi potaknule izvoz.

U takvome okruženju euro je prema dolaru oslabio na 1,3895 dolara. Izgubio je na vrijednosti i prema jenu, kliznuvši na 112,93 jena.

Dolar je također bio u minusu prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 81,28 jena.

Ministri financija i guverneri 20 vodećih gospodarstava svijeta (G20) svoj su dvodnevni sastanak u Južnoj Koreji u petak započeli u sjeni prijetnje valutnog rata među zemljama-dužnicima poput SAD-a i najvećim svjetskim izvoznicima poput Kine.

Pritom se među sudionicima sastanka G20 nazirao otpor inicijativi SAD-a da reformiraju valutne režime kako bi se svjetsko gospodarstvo oporavilo od razornog utjecaja krize.

"Sve će oči biti uprte u sastanak ministara i središnjih bankara G20 u Seulu danas i sutra“, ocjenjuje valutna analitičarka Giulia Conmotti iz Barclays Capitala.

„Proteklih se dana dosta spekulira o mogućem ishodu toga sastanka, posebno o tome je li moguć sporazum po pitanju globalnih neravnoteža i režima valutnih tečajeva kako bi se spriječio takozvani valutni rat“, dodala je.

Euro je prema dolaru oslabio unatoč izvješću koje je u petak pokazalo poboljšano povjerenje njemačkih kompanija u listopadu. Tako je odgovarajući indeks instituta Ifo dosegnuo najvišu razinu od svibnja 2007. od 107,6 bodova, sa 106,8 bodova u rujnu. Analitičari su prognozirali njegov pad.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙