FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivano poboljšanje poslovne klime u Njemačkoj u listopadu - Ifo

Autor: vmom
BERLIN, 22. listopada 2010. (Hina/dpa) - Poslovno povjerenje u Njemačkoj u listopadu je neočekivano poboljšano unatoč bojaznima da bi posustali globalni rast uskoro mogao pritisnuti i najveće europsko gospodarstvo, pokazalo je u petak ključno izvješće njemačkog intituta Ifo.

Indeks poslovne klime u Njemačkoj koji izrađuje tamošnji ugledni ekonomski intitut Ifo u listopadu je porastao na 107,6 bodova, više nego što se očekivalo, nakon u rujnu dosegnutih 106,8 bodova.

Analitičari su pak očekivali njegov pad na 106,5 bodova.

Najnoviji pokazatelji iz njemačkog gospodarstva redom ukazuju na solidnu izvedbu najvećeg europskog gospodarstva unatoč snažnom euru i naznakama usporavanja rasta aktivnosti u globalnom gospodarstvu.

Industrijske narudžbe i proizvodnja u kolovozu su porasle brže no što se očekivalo, pokazali su početkom listopada objavljeni podaci.

Stopa nezaposlenosti u rujnu je pala petnaesti mjesec zaredom, objavio je njemački statistički ured Destatis, a poboljšanje situacije na tržištu rada pripisuje se uzletu gospodarstva koje je ohrabrilo poslodavce da ponovno zapošljavaju.

Ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji je u četvrtak objavila londonska istraživačka tvrtka Markit, u listopadu je porastao na najvišu razinu u dva mjeseca od 56 bodova.

Njemačka vlada u četvrtak je više nego udvostručila procjene rasta BDP-a za 2010. na 3,4 posto, dok je za 2011. predvidjela usporavanje rasta na 1,8 posto.

Očekuje se da će globalni rast u nadolazećim mjesecima biti pogođen raširenim okončanjem programa poticaja koje su vlade diljem svijeta uvodile kako bi ublažile posljedice teške prošlogodišnje recesije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙