FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici splitske Željezare za sutra najavili prosvjedni skup u Zagrebu

Autor: ntod
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Oko 150 radnika Željezare Split sutra će doputovati iz Splita na prosvjedno okupljanje pred zagrebačkom katedralom tražeći nastavak proizvodnje u željezari bez otvaranja stečaja, najavio je danas Sindikat metalaca Hrvatske.

Nezadovoljni dosadašnjim načinom i dinamikom rješavanja svojega statusa radnici splitske Željezare uputili su prije tjedan dana zahtjev Vladi da se hitno organizira proizvodnja, i to putem natječaja za davanje pogona u zakup, a ako do danas ne dobiju odgovor ili ne budu njime zadovoljni, najavili su prosvjed na ulicama Zagreba.

"Od Vlade do danas nismo dobili nikakav odgovor, a sve što tražimo je pokretanje proizvodnje, da radnici ponovno počnu raditi", kazao je Hini sindikalni povjerenik u Željezari Tonči Mužić.

Podsjetio je da većina radnika od njih ukupno 400 ne radi godinu i pol dana, a neki i dulje, budući da je dio pogona zatvoren čak 2,5 godine. Za to vrijeme radnici primaju minimalce od 2.000 kuna mjesečno.

Otkako je obustavljena proizvodnja radnici su pokušavali prosvjedima, štrajkom glađu i pregovorima s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP) i Ministarstvom gospodarstva izboriti da se raskine ugovor s vlasnikom, poljskim koncernom Zlomrex, te da se na bilo koji način pokrene proizvodnja.

Na prošlotjednom sastanku predstavnika sindikata Željezare, HFP-a i Ministarstva gospodarstva, iznesena su dva prijedloga rješenja vlasničkih odnosa s poljskim Zlomrexom, koji su preduvjet pokretanja proizvodnje.

Prvi je mirni raskid ugovora sa Zlomrexom, s tim da Zlomrex svoja potraživanja prema Željezari i sve dionice preda HFP-u za jednu kunu. Zauzvrat bi Fond odustao od naplate korporativnog jamstva. U tom bi slučaju HFP postao vlasnik Željezare te bi se mogao raspisati javni natječaj za najam pogona i pokrenuti proizvodnja.

Po drugoj opciji, HFP bi korporativno jamstvo od 87 milijuna kuna potraživao vjerojatno sudskim putem i tada bi bio izgledan stečaj Željezare.

Rok za izjašnjavanje Zlomrexa o mirnom raskidu ugovora istječe danas.

Mužić kaže kako u sindikatu još nisu dobili nikakve informacije o odgovoru Zlomrexa, ali im stečaj nikako nije prihvatljiv jer ne vjeruju da će se tada radnici uspjeti naplatiti, a najveći dio ostat će bez posla.

Radnici su jučer iz HFP-a dobili tekst nacrta javnog natječaja za davanje u zakup pogona tvornice, ali s njim nisu u potpunosti zadovoljni pa će tražiti da i njihove stručne službe rade na doradi toga teksta. Imaju neslužbene informacije da je za zakup pogona Željezare zainteresiran zagrebački CIOS.

Prosvjednici će sutra s tri autobusa doputovati do Glavnog kolodvora oko 13 sati, zatim će krenuti prema zgradi Državnog odvjetništva, dio njih i prema Markovu trgu, a većina prema Kaptolu.

Kako nije dozvoljeno javno okupljanje na Markovu trgu većina će ih se okupiti ispred zagrebačke katedrale gdje će, kako su najavili, i prenoćiti.

(Hina) xntod ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙