FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: dogovor Uprave i sindikata, neće biti štrajka u Kemoplastu

Autor: barn
ZADAR, 12. listopada 2010. (Hina) - Dogovorom Uprave i sindikata riješeni su problemi zadarskog Kemoplasta zbog kojih je prijetio i opći štrajk - isplaćene su tri zaostale plaće 49-orici radnika, dijelu radnika kojima je istekao otkazni rok isplaćene su i otpremnine, a jučer je nakon tromjesečne stanke ponovno pokrenuta proizvodnja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske i Uprave tvrtke Kemoplast.

Zbog gospodarske krize smanjen je opseg posla, pa će u Kemoplastu ostati zaposleno 30 radnika, dok je njih 19 pristalo na sporazumni otkaz uz otpremnine.

Time je nakon najave općeg štrajka i višemjesečnih pregovora Uprave i sindikata uspješno riješena kriza u Kemoplastu, i to zahvaljujući strpljenju i međusobnom razumijevanju radnika, sindikata, vlasnika i Uprave, ocijenio je predsjednik sindikata Ivan Tomac. On je uvjeren da će Kemoplast s vremenom ponovno zapošljavati nove radnike.

Najvažnije je što je pokrenuta proizvodnja, a poslovni pokazatelji koji su nam predočeni ulijevaju nadu da je ovo nastavak dobro započetog posla te da možemo očekivati novo zapošljavanje na programima visoke tehnologije i programima koje ovo tržište treba, rekao je Tomac.

Sindikat procjenjuje da je tijekom 20 mjeseci gospodarske krize u Hrvatskoj u realnom sektoru bez posla ostalo 80.000 radnika, dok je u sektoru energetike, kemije i nemetala posao izgubilo oko 6.000 ljudi.

Istaknuvši kako "nitko nije vjerovao u dogovor i našu namjeru da pokrenemo proizvodnju i ispunimo sve obveze prema radnicima", većinski vlasnik Kemoplasta Marijan Piskar izrazio je uvjerenje da će Kemoplast ponovno biti uspješna tvrtka koja će uskoro povećati proizvodnju i kapacitete.

Prije privatizacije 1996. godine tvrtka Kemoplast zapošljavala je tristotinjak radnika.

(Hina) xbarn ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙