FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednica vlade Jadranka Kosor s monsinjorom Mambertijem

Autor: ista
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastala se u srijedu u Banskim dvorima s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama monsinjorom Dominiqueom Mambertijem, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Premijerka Kosor je i ovom prigodom, kao i u ožujku ove godine pri susretu s papom Benediktom XVI., ponovila poziv Svetom ocu da posjeti Hrvatsku. Predsjednica hrvatske vlade zahvalila je na potpori koju je Hrvatska od Svete Stolice imala od osamostaljenja do danas, a posebice u vrijeme Domovinskog rata, kao i sada kad smo pri završetku pregovora za ulazak u Europsku uniju.

Jednako tako premijerka je zahvalila i na podršci pape Benedikta XVI. Arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije. Govoreći o Europskoj uniji, osvrnula se i na zemlje u regiji i dodala da Hrvatska čvrsto stoji u potpori našim susjedima na euroatlantskom putu. Da je ta potpora stvarna, premijerka je potkrijepila i činjenicom da je Hrvatska svim zemljama jugoistočne Europe uručila prijevode pravne stečevine Europske unije. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju jamstvo je konačnog i potpunog mira u ovom dijelu Europe kao i dodatna potpora zemljama u regiji na tom istom putu, nastavlja se u priopćenju.

Predsjednica hrvatske vlade posebno je istaknula potporu Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih naroda u kojoj će i hrvatski narod biti ustavno jednakopravan.

Hrvatska ima svoje mjesto u obitelji europskih naroda, naglasio je tajnik Svete Stolice za odnose s državama monsinjor Mamberti i taj je cilj za Hrvatsku blizu. Pristupanje u Europsku uniju treba gledati kao pristupanje zajednici vrijednosti i upravo to su razlozi što crkva u potpunosti podržava procese integracije jer oni donose mir i zajedništvo, rekao je monsinjor Mamberti.

Zemlje koje ulaze u Europsku uniju unose svoje vlastito bogatstvo, u kulturnom i duhovnom smislu, a uvjereni smo da će Hrvatska u Europsku uniju donijeti svoje vrijednosti, koje se oslikavaju kroz djelo Alojzija Stepinca, dodao je.

Monsinjor Mamberti u potpunosti se složio sa stajalištem hrvatske premijerka o BiH, te istaknuo potporu Svete Stolice toj zemlji.

Na sastanku se razgovaralo i o borbi protiv krize i recesije te o Programu gospodarskog oporavka.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙