FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora putuje u nedjelju u službeni posjet Rusiji

Autor: kgab
ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić boravit će u službenom posjetu Ruskoj Federaciji od 17. do 20. listopada gdje će se sastati s visokim državnim dužnosnicima, a razgovarat će se o bilateralnim odnosima Hrvatske i Rusije, parlamentarnoj suradnji, kulturnoj suradnji, budućem članstvu Hrvatske u EU te jačanju gospodarske suradnje.

Predsjednik Sabora sastat će se u ponedjeljak u Moskvi s predsjednikom Državne Dume Borisom Grizlovom i zamjenikom predsjednika Vijeća Federacije Andrejem Toršinom. Za utorak je predviđen sastanak s prvim zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Vladimirom Titovom. U srijedu, posljednjeg dana posjeta, Bebić boravi u Sankt Peterburgu gdje će razgovarati s predstavnicima gradskih vlasti, među kojima s Vadimom Tulpanovom, predsjednikom Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga.

Bebićev posjet dolazi u vrijeme uspona bilateralnih odnosa između dviju zemalja.

U listopadu prošle godine u službenom posjetu Hrvatskoj bila je potpredsjednica Državne Dume Ljubov Sliska. Njezin posjet bio je najava tješnje međuparlamentarne suradnje kao važnog aspekta bilateralnih odnosa.

Sliska je posjetila Hrvatsku nakon susreta predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor s ruskim premijerom Putinom početkom rujna 2009. u Gdanjsku koji je dao snažan impuls hrvatsko-ruskoj energetskoj suradnji.

Kosor je boravila u posjetu Moskvi u ožujku ove godine, što je bio prvi službeni posjet nekog predsjednika hrvatske vlade Rusiji uopće, gdje se sastala s ruskim premijerom Vladimir Putinom. Putin je tada izjavio da "Rusija smatra Hrvatsku važnim i pouzdanim partnerom u Europi i na Balkanu".

Tijekom njezina posjeta potpisan je ugovor dviju vlada o suradnji na izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH i ugovor između dviju vlada o gospodarskoj i znanstvenoj-tehničkoj suradnji te sporazum o uzajamnim putovanjima državljana Republike Hrvatske i državljana Ruske Federacije.

Sporazum o suradnji u izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH stvara pravni okvir za uključivanje Hrvatske u plinovod Južni tok. Taj projekt je dobio široku međunarodnu potporu i već su mu se priključile Bugarska, Mađarska, Grčka, Srbija i Slovenija. Izgradnja plinovoda Južni tok, koji bi doveo ruski plin do srednje i zapadne Europe zaobilazeći Ukrajinu, trebala bi početi do kraja ove godine, a njegov završetak se očekuje 2015.

Realizacija energetskih projekata Družba Adria i Južni tok, te prepreke na koje ruski investitori nailaze u Hrvatskoj pitanja su otvorena tijekom ožujskog posjeta premijerke Kosor Moskvi, a ruski dužnosnici osobito ustraju u uklanjanju administrativnih zapreka za ruske ulagače.

Kao poticaj jačanju gospodarskih odnosa u lipnju je otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Moskvi.

Robno-trgovinska razmjena Rusije i Hrvatske prije gospodarske krize dosegla je 2 milijarde dolara, da bi se 2009. godine taj iznos smanjio na manje od milijardu dolara.

Rusija je u Hrvatsku investirala oko 180 milijuna dolara, a hrvatska obala među omiljenim je turističkim destinacijama ruskih turista, o čemu govori podatak da ju je u prošloj godini posjetilo 125 tisuća Rusa.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙