FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva vožnja novog brzog vlaka Deutsche Bahna tunelom ispod La Mancha

Autor: mkuz
BERLIN, 19. listopada 2010. (Hina/dpa) - Brzi vlak u vlasništvu njemačkog Deutsche Bahna prvi je puta prošao tunelom ispod La Mancha koji povezuje Francusku i Veliku Britaniju, objavio je u utorak glasnogovornik tvrtke.

Vlak je povijesnu vožnju odvozio tijekom noći i sada stoji na londonskoj stanici St. Pancras, gdje će ga popodne javnosti predstaviti direktor njemačkog operatera Ruediger Grube i dužnosnici njemačke i britanske vlade.

ICE vlak je probnu vožnju obavio u srijedu i tako postao prvi putnički vlak koji vozi kroz tunel a nije sastavni dio flote Eurostara, operatora u zajedničkom vlasništvu Francuske, Britanije i Belgije.

Prevozeći samo vlakovođe i tehničko osoblje Deutsche Bahna i tunelskog operatora Eurotunnela, njemački je vlak u probnoj vožnji odvozio dio puta kroz tunel da bi se nakon deset minuta vratio u Francusku.

Deutsche Bahn želi pokazati da može sigurno prevoziti putnike kroz tunel ispod La Manchea. Pružanje te usluge liberalizirano je u skladu s propisima Europske unije o ravnopravnoj tržišnoj utakmici. To je zasmetalo Francusku, čiji su vlakovi do sada dominirali na toj ruti.

DB planira usluge ponuditi u 2012. tijekom Olimpijskih igara u Londonu, što znači da će za pružanje usluga na toj prekograničnoj ruti prvi puta konkurirati dvije europske željeznice.

Do kraja 2013. njemački željeznički operater planira ponuditi redovite usluge željezničkog prijevoza između Njemačke i Britanije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙