FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: Netanyahu želi prisegu lojalnosti za Židove i ne-Židove

Autor: vrad
JERUZALEM, 18. listopada 2010. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi izmijeniti kontroverzni amandman kojim se traži prisega lojalnosti "od svih onih koji će zatražiti izraelsko državljanstvo", bili oni Židovi ili ne, priopćio je njegov ured u ponedjeljak navečer.

"Premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od ministra pravosuđa da pripremi novi nacrt zakona o prisegi lojalnosti kojim će se obuhvatiti sve osobe koje će zatražiti izraelsko državljanstvo", piše u priopćenju.

Nacrt zakona što ga je 10. listopada prihvatila izraelska vlada, izmjena je sadašnjeg zakona o državljanstvu kojemu se dodaje idući članak: "Prisežem da ću poštovati zakone države Izraela kao židovske i demokratske države".

Taj nacrt koji se našao na udaru žestoke kritike ne samo ljevice, već i u svijetu, primjenjivao bi se samo na ne-Židove, budući da Židovi stječu državljanstvo na temelju Zakona o povratku, a ne Zakona o državljanstvu. Takozvani Zakon o povratku automatski nudi izraelsko državljanstvo svakom Židovu iz dijaspore koji se želi doseliti u Izrael.

Amandman je pripremljen u glavnim crtama, a za njegov dovršetak trebat će još nekoliko mjeseci.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙