FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahmadinedžad u spornom posjetu Libanonu, Izrael zabrinut

Autor: dvla
ZAGREB/BEJRUT, 14. listopada 2010. (Hina) - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad primio je počasni doktorat Libanonskog sveučilišta u četvrtak, drugog dana svog boravka u Libanonu, zbog kojeg je susjedni Izrael izrazio zabrinutost, ocijenivši da je Ahmadinedžad na Bliski istok donio poruku nasilja i ekstremizma, javljaju agencije.

U svom govoru povodom primanja doktorata iz političkih znanosti na sveučilištu u Hadatu, u predgrađu Bejruta, Ahmadinedžad je naglasio da Iran "vjeruje kako prava znanost i znanje mogu služiti čovječanstvu, miru, ljubavi i bratstvu".

On se nakon toga obrušio na Sjedinjene Države, ustvrdivši da nuklearna energija može koristiti čovječanstvu "u najmanje 16 različitih područja, a SAD ju je ipak iskoristio kako bi stvorio bombu".

"Kad bi Libanon imao dvije ili tri nuklearne elektrane, troškovi energije u Libanonu iznosili bi samo sedminu sadašnjih troškova. Danas, da biste razvili nuklearnu energiju u Libanonu, morate dobiti odobrenje Zapada. Zapad želi monopol na tu tehnologiju", rekao je Ahmadinedžad, prenosi agencija dpa.

Iranski predsjednik u srijedu je poručio Bejrutu da njegova vlada čvrsto stoji uz Libanon koji je suočen s neprijateljstvom susjednog Izraela. Njega su u Libanonu osobito toplo dočekali iranski bliski saveznici, radikalna skupina Hezbolah i šijitski pokret Amal.

Izrael je pak priopćio da bi Ahmadinedžadov posjet Libanonu trebao zabrinuti sve one koji su zainteresirani za mir i stabilnost u regiji.

"Sa sobom je donio poruku nasilja i ekstremizma. To bi trebalo zabrinuti sve one koji su zainteresirani za mir i stabilnost na Bliskom istoku", rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Također je optužio Ahmadinedžada da se u Libanonu ponaša kao da posjeduje tu zemlju. "To pokazuje njegove namjere da se sukobi s Izraelom iz Libanona", rekao je Palmor, prenosi dpa.

Ahmadinedžad bi kasnije u četvrtak trebao posjetiti područje na jugu Libanona nedaleko od granice s Izraelom. Iranski čelnik, koji je Izrael proglasio "tumorom", trebao bi održati skup u selu Bint Jbeilu, koje je bilo uništeno u ratu između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, a svoj bi dvodnevni boravak u Libanonu trebao završiti posjetom selu Maroun al Ras koje se nalazi samo četiri kilometra od izraelske granice.

Ahmadinedžad je doputovao u svoj prvi posjet Libanonu u srijedu. Po dolasku je naišao na srdačnu dobrodošlicu tisuća šijita koji su na putu od zračne luke do predsjedničke palače njegovu kolonu vozila zasipali ružinim laticama i rižom.

Njegov je posjet izazvao kontroverzu i u samom Libanonu, gdje prozapadni političari i stranke predbacuju Teheranu upletanje u unutarnja pitanja i strahuju da zemlja ne postane "iranska baza" na vratima Izraela.

Posjet je osudila i Bijela kuća proglasivši ga "provokativnim". "On nastavlja svoje provokativne nastupe ... i istodobno vodi svoju zemlju u gospodarsku propast i metež koji su posljedica i međunarodnih sankcija zbog njegova djelovanja", priopćila je u srijedu Bijela kuća, javlja Reuters.

(Hina) xdv ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙