FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija dopustila povratak protjerane kosovske obitelji

Autor: rtom
BEČ, 18. listopada 2010. (Hina/AFP) - Austrijske vlasti dopustile su u ponedjeljak povratak dviju blizanki i njihova oca koji su početkom listopada bili protjerani na Kosovo iako se majka obitelji tada liječila u bečkoj bolnici.

Ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter izjavila je kako je protjerivanje bilo pogrešno i najavila je da će vlasti ponovo razmotriti zahtjev obitelji Komani da joj se da boravišna dozvola zbog humanitarnih razloga.

Zbog slučaja kosovske obitelji nastanjene u Austriji od 2004., smijenjen je u petak šef bečke policije.

Česti progoni tražitelja azila i smještaj djece u prihvatne centre izazvao je bijes udruga za ljudska prava i pad popularnosti ministrice Fekter, članice konzervativne Narodne stranke, koju su novinari prozvali "Marijom bez milosrđa".

Odluku o protjerivanju kritizirali su i neki članovi ministričine stranke ističući da je protjerivanje tri dana prije lokalnih izbora u Beču izazvalo poraz konzervativaca.

Fekter je najavila da će njezine službe razmotriti sve odluke o protjerivanju prije nego što budu provedene.

Policajci su 8. listopada naoružani do zuba do bečke zračne luke ispratili osmogodišnje blizanke i njihova oca pošto im je odbijen azil. Majka djevojčica nekoliko dana prije hospitalizirana je u psihijatrijskoj ustanovi.

UN-ov posebni izvjestitelj o slučajevima mučenja Austrijanac Manfred Nowak podsjetio je da se odvajanje djece od majke kosi s Konvencijom o pravima djece.

Osim udruga za zaštitu ljudskih prava, ministricu je oštro kritizirala i socijaldemokratska stranka.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙