FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posjet Clinton znak potpore SAD-a euroatlantskoj integraciji jugoistoka Europe

Autor: ilov
WASHINGTON, 11. listopada 2010. (Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton će tijekom posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, u utorak i srijedu, naglasiti interes i potporu SAD izgradnji prosperitetnih, miroljubivih i demokratskih društava u svim zemljama regije, te za njihovo uključenje u NATO i Europsku uniju, rekli su dužnosnici State Departmenta.

"Državna tajnica posjetom želi potvrditi američke interese i predanost boljoj budućnosti za sve narode zapadnog Balkana. Hoćemo im pokazati da želimo surađivati s njima kako bi ostvarili svoje težnje za članstvo u europskim i transatlantskim integracijama", izjavio je zamjenik državne tajnice James Steinberg.

Želimo im pokazati da smo partneri, da smo tu kako bi pomogli, ali i da im kažemo da "oni trebaju donijeti neke odluke kako bi osigurali bolju budućnost za svoje narode", istakao je Steinberg u izjavi za Glas Amerike. Nakon posjeta jugoistočnoj Europi, Clinton će u četvrtak u Bruxellesu sudjelovati na ministarskom sastanku NATO-a, zajedno s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom, te se sastati s čelništvom EU-a, kako bi "ojačala i učvrstila partnerstvo SAD-a s EU-im te radila sa saveznicima na revitaliziranju NATO-a", najavio je pomoćnik državne tajnice za europske poslove Phillip Gordon, na brifingu za novinare.

Clinton će se u utorak u Sarajevu, sastati s članovima Predsjedništva BiH, s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, te otvoriti novo veleposlanstvo SAD-a u BiH.

Na tim će sastancima potaknuti provedbu ustavnih i drugih promjena u BiH, nužnih za napredak u euroatlanstkim integracijama, te pozvati njezine čelnike da članstvo u EU odrede za prioriet.

"Mi dugo ističemo da su BiH nužne ustavne promjene, ali nije na nama da donesemo ustav Bosancima. Na njihovim je dužnosnicima da se suoče s nužnim ustavnim promjenama, a to moraju sami", rekao je Gordon.

James Steinberg je kazao kako SAD vide "pozitivne trendove" u rezultatima nedavnih izbora u BiH, te da formiranje nove vlade daje priliku "snagama napretka u BiH da se izgrade novi mostovi i društvena uključivost" i pridonese boljem životu građana.

Clinton će se u utorak navečer u Beogradu sastati s predsjednikom Borisom Tadićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem, te s predstavnicima civilnog društva.

Srbijanske čelnike Clinton će potaknuti na otvaranje dijaloga s Kosovom, najavljenog u nedavnoj rezoluciji Opće skupštine UN-a. "Mi gorljivo želimo da strane krenu s time. Naše je gledište da će to biti razgovori među jednakima i prilika za napredovanje obiju strana, za rješavanja nužnih pitanja kako bi i jedni drugi mogli napredovati prema integraciji u Europu", rekao je Gordon.

U srijeda će se na Kosovu, Hillary Clinton sastati s vršiteljem dužnosti predsjednika Jakupom Krasniqijem, premijerom Hashimom Thacijem i ministrom vanjskih poslova Skenderom Hysenijem, a potom će se u Gračanici, u blizini Prištine sastati s čelnicima te općine sa srpskom većinom. Steinberg je kazao kako će Clinton poručiti Srbiji da SAD snažno podržava ulazak Beograda u EU, dok će kosovskim čelnicima potvrditi snažnu američku predanost neovisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova, potrebi za tolerancijom i poštivanjem prava srpske manjine, te će pozvati na suradnju Prištine i Beograda.

Daniel Serwer, stučnjak za jugoistok Europe s Instituta za mir u Washingtonu, izjavio je u ponedjeljak za američki javni radio NPR, kako se nada da će "Clinton prenijeti snažnu poruku Srbiji da zaboravi na pokušaje podjele Kosova i potporu srpskim separatistima u BiH".

Glede izgleda za ulazak zemalja regije u EU, Serwer je kazao da će "Bruxelles otvoriti vrata Hrvatskoj i potom ih zalupiti", a nije jasno kada će ih ponovo otvoriti.

Kurt Volker, bivši američki veleposlanik pri NATO-u, izjavio je za NPR da su SAD i europski partneri 1990-ih zaustavili ratove u BiH i na Kosovu, te potom otišli dalje i nikada nisu završili posao.

"Mi moramo završiti posao. Tu postoji nada za nekoliko milijuna ljudi da budu dio europske matice, da žive u demokratskim društvima, da imaju prosperitet i znaju da im je budućnost sigurna", rekao je Volker, ocijenivši kako je ponovno pokretanja toga zamašnjaka u srcu posjeta Hillary Clinton.

U Bruxellesu će se 14. listopada, Clinton sastati s predsjednikom Vijeća EU Hermanom Van Rompuyem, visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku barunicom Catherine Ashton te s čelnicima Europarlamenta. Glavne teme sastanka ministara vanjskih poslova i obrane zemalja NATO-a, bit će novi strateški koncept Saveza i rat u Afganistanu.

(Hina) xdh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙