FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu najviše razine u pet mjeseci

Autor: mpuk
LONDON, 14. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima najvišoj razini u pet mjeseci, prekoračivši 84 dolara za barel zahvaljujući padu dolara i neočekivanom padu američkih zaliha.

Cijene nafte za isporuke u studenom porasle su na američkom tržištu za 1,09 dolara na 84,10 dolara za barel. Na londonskom tržištu bile su u plusu 80 centi i iznosile 85,44 dolara za barel.

Dolar je u četvrtak pao na najnižu razinu u 10 mjeseci prema košarici valuta, pojeftinjujući uvoz nafte za gospodarstva u nastajanju.

Očekivanja novog ciklusa ekspanzivne monetarne politike u SAD-u i drugim zemljama podupiru rast cijena roba.

Poboljšani temeljni uvjeti na tržištu nafte, uz pad zaliha u SAD-u, skok potražnje u članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj i rast uvoza iz Kine također potiču kupovine sirove nafte uoči sezone grijanja na sjevernoj hemisferi.

„Današnji skok povezan je uz dolar“, konstatirao je Carsten Fritsch, analitičar iz frankfurtskog Commerzbanka. „Ulagači vjeruju da je slab dolar dobar za robu pa kupuju“.

Ministri iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastaju se u četvrtak u Beču, pri čemu se ne očekuje nikakva promjena u proizvodnoj politici kartela.

OPEC je zadovoljan trenutnom razinom cijena i objavio je da je cjenovni raspon između 70 i 80 dolara po barelu dobar i za proizvođače i za potrošače.

Neke članice kartela ipak priželjkuju više cijene.

„Želimo povećati cijene u idućoj godini na raspon od 90 do 100 dolara za barel kako bismo imali dovoljno manevarskog prostora u gospodarstvu", kazao je u srijedu ministar za energiju i rudarstvo Venezuele Rafael Ramirez.

Dodatnu potporu cijenama pružio je i podatak Američkog instituta za naftu da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu neočekivano pale za četiri milijuna barela, nasuprot očekivanom povećanju za 1,1 milijun barela.

Zalihe benzina i derivata, uključujući lož ulje i dizel, također su pale, i to za 1,9 milijuna odnosno 254.000 barela.

Vladini podaci o američkim zalihama bit će objavljeni tijekom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u srijedu iznosila 80,90 dolara, što znači da je bila 1,26 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙