FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska najavila privatizaciju Varšavske burze

Autor: mkuz
VARŠAVA, 14. listopada 2010. (Hina/AFP) - Poljsko ministarstvo financija najavilo je u četvrtak privatizaciju Varšavske burze (WSE), najveće u regiji srednje Europe, zakazavši povijesni potez za 9. studenog.

Varšavska je burza krunski dragulj u poljskoj privatizaciji i država je namjerava prodati kako bi očekivani prihod od 25 milijardi zlota (6,36 milijardi eura) iskoristila za smanjenje proračunskog manjka, koji bi se u ovoj godini trebao popeti na sedam posto BDP-a.

Dozvoljeni je plafon za članice Europske unije tri posto.

Predsjednik uprave Varšavske burze Ludwik Sobolewski naglasio je u zajedničkom priopćenju ministarstva financija i i burze da će ulagači dobiti priliku da postanu dioničari najveće nacionalne burze u srednjoj i istočnoj Europi.

Početna javna ponuda dionica Varšavske burze bit će održana 9. studenog, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo financija ima udio u WSE od 98,8 posto i planira prodati oko 63,82 posto dionica na samoj burzi i zadržati stratešku kontrolu nad tvrtkom.

U kotaciji Varšavske burze izlistane su dionice 387 kompanija ukupne tržišne vrijednosti 802 milijarde zlota (205 milijardi eura). WSE je najveća burza u srednjoj i istočnoj Europi prema prometu dionica i tržišnoj kapitalizaciji, nadmašujući i Bečku burzu, pokazuju podaci Federacije europskih burzi.

Varšavska burza istodobno je vodeće europsko tržište početnih javnih ponuda dionica (IPO), uz ukupnu vrijednost sedam IPO-a u drugom tromjesečju od 3,1 milijardi eura, pokazuju srpanjski podaci za Europu koje prikuplja PricewaterhouseCoopers.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙