FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Istre i Kvarnera o stečaju crikveničkog Jadrana

Autor: sjun
RIJEKA, 13. listopada 2010. (Hina) - Predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) predlažu preustroj, kvalitetan plan i dobrog strateškog partnera kao najbolje rješenje za hotelsku tvrtku Jadran d.d. Crikvenica u stečaju te upozoravaju da u protivnom slijedi likvidacija tog društva.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić i Marina Cvitić, voditeljica ureda SIK-a i predsjednica Odbora za turizam tog sindikata, na tiskovnoj su se konferenciji u Rijeci osvrnuli na stečaj crikveničkog Jadrana, otvoren 15. lipnja ove godine, okrivivši Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) da je potaknuo 13 bivših radnika Jadrana da pokrenu stečaj i tako ugroze egzistenciju dvije stotine svojih kolega.

"Sindikat Istre i Kvarnera pokušao je sačuvati jedini gospodarski subjekt u Crikvenici, no bezuspješno. Za radnike su u pokretanju postupka bila ključna njihova potraživanja, a ne očuvanje tehnološke cjeline, radnih mjesta i budućnost njihove djece. Prevladala je pohlepa za sitnim novcem na što ih je nagovorio STUH", smatra Bulić.

Izrazio je i sumnju da je stečaj insceniran ne bi li se potencijalni kupci što prije domogli vrijednih zemljišta Autokampa Selce i turističkog naselja Kačjak koji su, uz osam hotela, u sastavu Jadrana.

Naime, kako je rečeno, dan prije službenog otvaranja stečaja potpisan je sporazum između HFP-a, Jadrana i Državnog odvjetništva RH temeljem kojeg se nekretnine Kačjaka i Autokampa Selce prenose na HFP i izdvajaju iz stečajne mase, i to bez suglasnosti stečajnog suca.

Marina Cvitić predložila je rješenje koje SIK smatra najpovoljnijim za radnike Jadrana, s obzirom da se na stečajnom ročištu zakazanom za 21. listopada, najveći vjerovnici - Ministarstvo financija i Hrvatski fond za privatizaciju, moraju izjasniti oko oblika stečajnog postupka.

"Ukoliko je cilj očuvanje tehnološke djelatnosti Jadrana, postupak će se skratiti, a sporni sporazum o Kačjaku staviti van snage kako bi se na nekretnine mogao primijeniti Zakon o turističkom zemljištu. U protivnom, vjerovnici će se namiriti prodajom imovine, što znači likvidaciju društva i gubitak radnih mjesta. SIK smatra da je za Jadran optimalno da sačuva tehnološku cjelinu kroz preustroj i kvalitetan stečajni plan te da se pronađe dobar strateški partner u privatizaciji koji je spreman ulagati u poslovanje"“, predložila je Cvitić.

(Hina) xsjun yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙