FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: visoka likvidnost bankarskog sustava

Autor: scvi
ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Unatoč novom razdoblju održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca danas je potražnja smanjena što ukazuje na visoku likvidnost bankarskog sustava.

Potražnja je danas smanjena otprilike 24 posto u odnosu na jučer, na 176 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je smanjena za više od 6 posto, na 76 milijuna kuna.

Prekonoćnih pozajmica ugovoreno je u vrijednosti od 19,5 milijuna kuna, i to po kamatnoj stopi od 0,5 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego jučer.

Plasirano je i 5 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja od tjedan dana, po cijeni od 0,9 posto.

Ujedno, odobreno je i 1,5 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja iznad tri mjeseca, uz kamatu od 4 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 26 milijun kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s jučerašnjih 1,18 na 0,78 posto.

„Unatoč činjenici da je započelo novo razdoblje održavanja obvezne pričuve, danas su banke prijavile nešto nižu potražnju za kratkoročnim pozajmicama, što dodatno potvrđuje visoku likvidnost sustava. Skroman volumen trgovanja rezultat je slabije ponude, ali i niske kamatne stope po kojoj korisnici prijavljuju svoju potražnju, a kreditori nisu spremni plasirati svoje kratkoročne viškove. Uz prekonoćne pozajmice trgovalo se i na rokove od tjedan dana i preko tri mjeseca, dok je prosječna kamatna stopa pala s jučerašnjih 1,18 na 0,78 posto“, navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙