FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: oštar pad potražnje

Autor: scvi
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Nakon produljenog vikenda, ali i zbog toga što je pri kraju razdoblje održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca danas je potražnja znatno smanjena u odnosu na posljednji trgovinski dan prošloga tjedna.

Potražnja je danas i više nego prepolovljena u odnosu na četvrtak, te je iznosila 74 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je porasla za otprilike 24 milijuna kuna, na 174 milijuna.

Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini od 22,7 milijuna kuna, i to po kamatnoj stopi od 0,4 posto, što je 0,01-postotni bod više nego u četvrtak.

Odobreno je i 1,3 milijuna kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca, po cijeni od 2,38 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 24 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa porasla je s u četvrtak zabilježenih 0,43 na 0,5a posto.

„Ponedjeljak nakon prazničnog vikenda obilježio je značajniji pad potražnje za kratkoročnim pozajmicama, što je i rezultat činjenice da je pri kraju razdoblje održavanja obvezne pričuve. Unatoč izdašnoj ponudi, zbog niske kamatne stope, dio potražnje ipak je ostao nepodmiren. Uz prekonoćne pozajmice trgovalo se i na rok od tri mjeseca. Prosječna kamatna stopa zbog ročnih pozajmica lagano je porasla te je iznosila 0,51“, navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙