FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski zračni prijevoznik traži strateškog partnera

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. listopada 2010. (Hina) - Slovenski zračni prijevoznik Adria Airways zbog teškoća u poslovanju što ih je izazvala ekonomska kriza traži strateškog partnera iz Europe, ali ne isključuje niti regionalno povezivanje s drugim nacionalnim zračnim prijevoznicima u regiji zapadnog Balkana, piše u srijedu slovenski poslovni dnevnik Finance.

"Nije tajna da nam je potrebno barem 15 milijuna eura dodatnog kapitala kako bismo izbjegli nesolventnost, a za pozitivno poslovanje u budućnosti potreban nam je strateški partner", rekao je u razgovoru za Finance direktor Adrije Airwaysa i nekadašnji ministar gospodarstva Maks Tajnikar.

Slovenski zračni prijevoznik prošle je godine ostvario 161 milijun eura prihoda, što je pad od 21 posto u odnosu na 2008. godinu, te minimalnu dobit, a situacija je ove godine još zaoštrena, pa se traži rješenje u kojemu bi se država kao većinski vlasnik mogla povući ili smanjiti svoj dionički udio na 25 posto plus jednu dionicu.

Ideja o povezivanju s regionalnim zračnim prijevoznicima na Balkanu nije sasvim otpisana iako se sve one susreću sa sličnim teškoćama i padom prometa, a smisao povezivanja bio bi u smanjivanu broja letova i boljoj popunjenosti zrakoplova, navode Finance.

Ipak, napominje list, u Sloveniji se najviše razmišlja o prepuštanju Adrije Airwaysa nekoj od možda zainteresiranih velikih europskih kompanija, pri čemu se spominju Lufthansa, poljski Lot i turski prijevoznik Tuerkish Airlines.

Pri tome bi, navodi list, rješenje bilo u tome da prije takvog poteza država kao većinski vlasnik preuzme dio visokih dugova Adria Airwaysa, a onda kompaniju proda uz simboličnu cijenu uz uvjet da novi vlasnik ne smanjuje broj njenih letova niti domicilni aerodrom u Ljubljani.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙