FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Arheologija varaždinskog kraja i srednjeg Podravlja"

Autor: adol
VARAŽDIN, 12. listopada 2010. (Hina) - U Varaždinu je danas počeo znanstveni skup "Arheologija varaždinskog kraja i srednjeg Podravlja", kojeg organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Gradski muzej iz Varaždina.

Oko 120 sudionika imat će priliku čuti rezultate najnovijih arheoloških istraživanja rimskog naselja na tom području.

Skup arheologa, koji traje do petka, posvećen je 105. obljetnici rođenja Stjepana Vukovića, svestranog istraživača i začetnika moderne arheologije i prvog kustosa-arheologa u Gradskom muzeju u Varaždinu. O njegovom radu i doprinosu arheologiji govorila je arheologinja iz varaždinskog muzeja Marina Šimek.

U današnjem znanstvenog skupa Dorica Nemeth-Ehrlich i Dora Kušan-Špalj govore o najnovijom istraživanjima rimskog naselja Aquae Iasae u gradskom parku u Varaždinskim Toplicama; Jakov Radovčić predstavit će paleoantropološke nalaze špilje Vindije; Saša Kovačević govorit će o karakterističnim nalazima iz naselja kasne faze starijeg željeznog doba Zbelava-Pod lipom; Tajana Pleše predstavit će kasnoantički i kupališni sklop u Ludbregu; Juraj Belaj dat će prikaz arheoloških istraživanja lokaliteta Stari grad u Ivancu; a Marijana Korunek pregled utvrda i burgova Varaždinske županije s posebnim osvrtom na Grebengrad i burg Vinicu, dok će Spomenka Težak govoriti o varaždinskim gradskim utvrđenjima.

Sutra su, uz ostalo, najavljena predavanja o lasinjskoj kulturi - Zorko Marković; o velikom polju u mreži naseljenosti srednje Podravine u kasno brončano doba - Slavica Filipović - Daria Ložnjak-Dizdar; kasnohalštatskim nalazima iz Belišća - Marko Dizdar; te o mačevima iz Medvedičke i Cirkovljana i ostalim mačevima "posebnog tipa I" iz Hrvatske - Goran Bilogrivić.

Skup "Arheologija varaždinskog kraja i srednjeg Podravlja" završava u petak tematskim kolokvijem o arheologiji kasnog srednjeg i ranog novog vijeka.

Okupljanje hrvatskih arheologa bit će prilika i za održavanje Godišnje skupštine Hrvatskog arheološkog društva (HAD).

Predsjednik HAD-a Hrvoje Potrebica smatra da hrvatskoj arheologiji nedostaju prateće discipline, ali i novac za financiranje ustanova. Pri tom naglašava da niti jedan arheolog u Hrvatskoj nije lošiji od bilo kojeg arheologa u svijetu.

"Hrvatska arheološka baština je jedna od najbogatijih cjelina u Europi i bila bi šteta da istraživanje te baštine i njezina implementacija u turističke i kulturne sadržaje bude prepuštena nekom drugom, umjesto da mi imamo inicijativu i u budućem europskom okruženju", rekao je Potrebica.

U popratnom programu znanstvenog skupa bit će, uz ostalo, predstavljanje novih izdanja Hrvatskog arheološkog društva, te Izložbe u palači Herczer: "Iz srednjega u novi vijek - Varaždinski Stari grad i Projekt Bastion" te "Antička vojna blagajna iz Petrijanca".

(Hina) xadol ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙