FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene Nagrade Vicko Andrić za postignuća u zaštiti kulturne baštine

Autor: agrb
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj dodijeljene su danas u Hrvatskom državnom arhivu - dobitnica nagrade za životno djelo je Bernarda Rundek Franić, voditeljica Odjela za tekstil Hrvatskog restauratorskog zavoda, a godišnje nagrade Nerina Eckhel, kustosica Entografskog muzeja.

Bernarda Rundek Franić (1949., Gornja Vlahinička) nagrađena je za konzervatorsko-restauratorski rad na zaštiti umjetnina izrađenih od tekstila i "dugogodišnji strpljiv, požrtvovan i samozatajan rad kojim su spašeni vrijedni primjerci povijesnog tekstila".

Nerina Eckhel (1946., Zagreb) osvojila je godišnju nagradu za "iznimne zasluge u pripremi i realizaciji materijala za projekt 'Čipkarstvo u Hrvatskoj', utemeljenog na njezinu dugogodišnjem istraživanju i prezentiranju čipkarstva".

Projekt je obuhvatio istoimeni film i izložbu, koja je bila postavljena u Bruxellesu, Parizu, Bratislavi i Tolmezu, a rezultirao je stavljanjem "Čipkarstva u Hrvatskoj" na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ministar kulture Božo Biškupić izrazio je zadovoljstvo što je ove godine nagrađena baš nematerijalna baština koja, ustvrdio je, po svojoj kulturološkoj važnosti nije ništa manje važna od brojnih spomenika kulture.

Bernardi Rundek Franić, "samozatajnoj restauratorici i čarobnici svoje struke" čestitao je na doprinosu u očuvanju pravih dragocjenosti povijesnih umjetnina, crkvenog ruha, povijesnih zastava, građanskog i entografskog ruha pronađenog u grobovima, a Nerini Eckhel na očuvanju i promicanju nematerijalne baštine i informiranju javnosti o hrvatskom čipkarstvu kao vrijednom tradicijskom umijeću.

Na svečanosti dodjele nagrade nastupio je mladi gitarist Srđan Bulat, student Muzičke akademije u Zagrebu.

(Hina) xagrb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙